Labin: Novi gradonačelnik otvorio dva radna mjesta

Valter Poropat predaje ključeve Grada Darku Bateliću - Pipici
Valter Poropat predaje ključeve Grada Darku Bateliću - Pipici

Valter Poropat, predsjednik labinskog Gradskog vijeća, danas je ključeve Grada predao Darku Bateliću - Pipici, voditelju maškarane skupine "Labinjonska kompanija, domoća folšarija", čime je grad stupio u karnevalsko razdoblje.

Svečanoj primopredaji vlasti na Trgu Labinskih rudara prethodio je mimohod maškaranih skupina iz Istre i Primorsko-goranske županije.

Prvi su pred publiku na trg stigli domaćini, članovi "Folšarije", odjeveni u lanjske kostime pijanista. Za ovogodišnji karneval najavili su maskiranje u figure iz igre "Čovječe, ne ljuti se", koju su prigodno preimenovali u "Čovječe, daj naljuti se".

Slijedile su mlade labinske maškare "Farabuti", dvije koreografije izvela su maskirane Labinske mažoretkinje, a zatim su došle maškare s pulskog Velog vrha od samo dva člana. U punom sastavu nastupile su zametske i šapjanske maškare, pehlinski i krimejski feštari te žejanski i zametski zvončari.

Glazbeni uvod tijekom iščekivanja mimohoda pružio je Gradski orkestar. Ovogodišnji Pust Prevarantić obješen je na pročelju Kule gdje će ostati do spaljivanja 4. ožujka.

Novi gradonačelnik Pipica obećao je da neće obećavati ništa, da će vladati bez oporbe, raditi na terenu i neće se voziti u autu, nego će mu jedni trošak biti postolar. Odmah se dao na posao i na tržnici otvorio trgovinu istarskih suvenira i rukotvorina (nije šala) te tako smanjio nezaposlenost - zaposlivši dvoje.

Maškarana povorka je iz grada krenula na labinjoski đir i preuzimanje vlasti po cijeloj Labinštini. Najprije su posjetili Koromačno, zatim Nedešćinu, pa Čepić, nakon toga je na red došao Kršan, a đir je okončan maskenbalom na Dubrovi.

Tradicionalni mimohod maškara glavnom gradskom ulicom Zelenice "Folšarija" će organizirati 15. veljače. Mimohod dječjih maškara održat će se 1. ožujka, a karneval će biti zaključen 4. ožujka dječjim maskenbalom i spaljivanjem Pusta. (Napisao i snimio R. SELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter