Labin: Nezaposlenost rekordna, a radnici se traže

Rekordna nezaposlenost na Labinštini (M. ANGELINI)
Rekordna nezaposlenost na Labinštini (M. ANGELINI)

Na nekoć industrijski moćnoj Labinštini krajem proteklog mjeseca evidentirano je 1.298 nezaposlenih, što je za studeni, kada se na burzu rada vraćaju sezonski radnici u turizmu, rekordno puno u posljednjem desetljeću! Predzadnji mjesec u godini više ljudi na birou rada dočekalo je tek daleke 2002., njih 1.872. Lanjskog studenog labinska ispostava Zavoda za zapošljavanje zabilježila je 1.195 nezaposlenih.

Kada pored takve vojske onih ugrožene egzistencije netko od, uvjetno rečeno, malih gospodarstvenika bilježi stalan rast i otvaranje radnih mjesta, vrijedan je medijske pažnje kao svijetli primjer u gospodarskoj tmini kojoj se ne nazire kraj.

Obiteljska tvrtka Krasa, proizvođač peći na pelete, u hali ugasle tvornice pločica u pićanskoj industrijskoj zoni u posljednjih sedam mjeseci zaposlila je 30 radnika pa ih sada ukupno broji gotovo 90, pet puta više nego prije tri godine. Zbog povećanog obima posla trebala je uglavnom bravare, a manje poslužitelje-programere CNC-strojeva i administrativno osoblje. Nakon kraćeg probnog roka, radnici se primaju na neodređeno vrijeme. Prosječna plaća u firmi iznosi 5.000 kuna.

- Dokazujemo da se ipak može i u ovim teškim vremenima. Treba se osloniti na vlastite snage i zanemariti sve ostalo - i državu, i udruženje obrtnika, i gospodarsku komoru. Uspijevamo zahvaljujući snalažljivosti vodstva tvrtke. Stalno sam na putu, u godinu dana prevalio sam 100 tisuća kilometara, kaže Danijel Učkar iz Hreljići, vlasnik Krase, koji biznis vodi s ocem Borisom.

Tvornica dnevno "izbaci" stotinjak peći, sve izvozi, uglavnom u Italiju, Francusku, Njemačku. Kupci, proizvodni giganti, samo ugrađuju šamot, elektroniku i masku.

- Stalno nam dolaze ljudi, pitaju za posao, bilo kakav, ladice su nam pune molbi bez da raspišemo natječaj. Za neke poslove nam i nije bitna struka, važnije je kakav je tko radnik.

Nastavljamo zapošljavati, do proljeća ćemo trebati novih 15-ak radnika, a od polovice iduće godine, kada pojačavamo proizvodnju, još njih, otkriva nam direktor tvrtke Marko Kleva, 30-godišnji dipl. inženjer strojarstva. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter