Labin na prirodni plin ujesen 2014.

Odoracijska stanica gradi se kraj one mjerno-regulacijske, realizirane prije šest godina (Snimio Igor RADIĆ)
Odoracijska stanica gradi se kraj one mjerno-regulacijske, realizirane prije šest godina (Snimio Igor RADIĆ)

Stvaramo preduvjet da jeftiniji i čišći energent ujesen iduće godine stigne do prvih potrošača u našem gradu, poručio je čelni čovjek Labina Tulio Demetlika na otvaranju radova na odoracijskoj stanici plinskog distribucijskog sustava u Snašićima. Pulsko poduzeće Plinara, koncesionar za izgradnju i distribuciju u Istarskoj županiji, u uređaj koji prirodnom plinu iz Jadrana dodaje miris, uložit će 750 tisuća kuna. Radove obavlja zagrebačka tvrtka Monter strojarske montaže.

- Nakon što realiziramo stanicu krenut ćemo, najranije u rujnu, s izgradnjom prvih 14 kilometara plinovoda za Labin. U idućih mjesec dana očekujemo potvrdu glavnog projekta, što je uvjet za raspisivanje natječaja za izvođača, najavio je direktor Plinare Dean Kocijančić.

Plinovod bi u toj prvoj fazi, vrijednoj između 9 i 10 milijuna kuna, trebao stići do industrijskih zona Vinež i Dubrova, odnosno gradskog naselja Katura. Za Labin je planirano realizirati, i to u narednih pet godina, ukupno 35 kilometara plinovoda. Grad će s Plinarom, najavio je Demetlika, ove godine provesti akciju animiranja građana na prijave za priključke jer će, kako reče, veći interes doprinijeti i bržoj plinofikaciji.

Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) podcrtao je važnost promocije korištenja plina i u kogeneraciji, proizvodnji električne i korisne toplinske energije u jedinstvenom procesu, što je preporučljivo ponajprije za grijanje, odnosno hlađenje industrijskih postrojenja i hotelskih kuća.

U Snašićima je Plinacro prije šest godina izgradio mjerno-regulacijsku stanicu, prvu stepenicu u plinofikaciji Labinštine, na kojoj ovo gorivo zasad koristi samo Rockwoolova tvornica kamene vune u Industrijskoj zoni Pićan. (Igor RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter