Labin: Mladi dolaze pomagati u domove starijih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravstvena njega u kući, asistiranje u kućanskim poslovima, nabavci lijekova, namirnica te odlascima liječniku, organiziranje prijevoza, dostava toplih obroka, najvažniji su poslovi koje će od idućeg mjeseca pružati Centar za pomoć starijim osobama u Labinu, najavili su iz gradske uprave na predstavljanju projekta.

Očekuje se da će usluge mladih volontera po simboličnim cijenama, s ciljem kvalitetnijeg boravka u vlastitom domu, koristiti do 100 klijenata starijih od 65 godina u gradu s oko 3.600 umirovljenika.

Za potrebe Centra uredit će se i opremiti ured u nekadašnjoj direkciji rudnika, zaposliti voditelj/ica na puno, te vozač/ica na pola radnog vremena. Njihov poslodavac bit će Udruga umirovljenika Labin, a sredstva za plaće osigurala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, čije je sufinanciranje projekta s 265 tisuća kuna Grad izborio na natječaju "Zajedno za bolje". U gradskom proračunu za Centar je, pak, osigurano 126 tisuća kuna.

- Potpora se odnosi samo na prvu godinu djelovanja servisa, za uhodavanje. Očekujemo da će se kasnije Centar samofinancirati, istaknuo je gradonačelnik Tulio Demetlika.

Projekt čija je voditeljica dogradonačelnica Eni Modrušan, pripremio je deveteročlani građanski odbor, zadužen i za realizaciju. Timom predsjeda Alda Miletić (HSU), a članovi su Nada Išin (HSU), Nada Križanac (Sindikat umirovljenika Hrvatske), Sanja Dobrić (Grad), Marin Zagrić, Daniela Zandel (Mjesni odbor Kature), Adrijano Biletić (MO Ripenda), Alen Halilović i Jelena Batelić (Udruga za mlade Alfa Albona).

- Najvažnije je da stariji što dulje ostanu u obitelji, okruženi ljubavlju najbližih. Upravo zato vrijedan je ovaj oblik izvaninstitucionalne skrbi, naglasila je predsjednica Miletić. "Labin još nema dom umirovljenika pa će Centar biti od velike pomoći starijima", rekao je Zagrić.

Briga o starijima unisono je istaknuta kao gradski društveni prioritet nakon radionica javnog savjetovanja, u kojima su, podijeljena u šest skupina, sudjelovala 44 predstavnika udruga mladih, umirovljenika, osoba s invaliditetom, Crvenog križa, Sindikata umirovljenika te lokalne vlasti.

- Raduje ta solidarnost mladih koji su u radionicama potisnuli svoje velike potrebe, dajući prednost potrebama starijih sugrađana, rekla je Nada Križanac (SUH).

Gradonačelnik Demetlika podcrtao je, pak, da se Labin našao među 12 gradova i općina koje su prošle na natječaju Nacionalne zaklade (za maksimalnu pojedinačnu potporu od 300 tisuća kuna) u konkurenciji 40 jedinica lokalne samouprave.

- I na primjeru ovog projekta gradska uprava potvrđuje spremnost da kroz animiranje što šireg sloja građana i javnu raspravu odredi prioritetne programe, a ne da oni budu isključivo odluka gradonačelnika, gradskog vijeća, odnosno političkih struktura, zaključio je Demetlika. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter