Labin: Lažni ugovori s teleoperaterom

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nepoznati počinitelj je krajem kolovoza u ime 40-godišnjakinje iz Labina sklopio pretplatnički ugovor s jednim teleoperaterom, a prema neslužbenim informacijama radi se o Hrvatskom telekomu, koristeći njezine osobne podatke, neovlašteno bez njezinog pristanka. Labinska policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Radi sprječavanja ovakvih i sličnih događaja, policija upozorava građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge osoba, koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za to dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune.

Građani koji na ovakav način sklope ugovor biti će sami odgovorni za plaćanje računa, odnosno ispunjavanja ugovorenih obveza. Policija ujedno poziva građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju valja obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora, na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu. Također, da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, neznanja i neupućenosti, često postaju žrtve različitih prijevara. U slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je odmah obavijestiti policiju. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter