Labin: Kustos spašavao klasike iz baje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Koji je idiot bacio 'Idiota', roman Dostojevskog, u kontejner?" - mora da se to, ako mu je uopce bilo do igre rijeci, upitao Vedran Kos kada je neki dan u labinskom reciklažnom dvorištu pronašao ovo i druga sabrana djela ruskog književnog velikana.

U istoj je baji završilo - pretpostavlja se od ruke istog neznanog junaka - i osam tomova opce enciklopedije! Malo rabljenih! Cisto za upotpunjavanje tog "zlocina i kazne" na deponiju.

"Ma, ne mogu vjerovat' da je ovo netko bacio! Pa lani sam svaki svezak u Leksikografskom zavodu platio 120 kuna! Za komplet fali samo šesta enciklopedija, vjerojatno je negdje dublje u kontejneru za papir. I dežurni me komunalac upozorio da je 'anke Dostojevski tu'.

Pa on je tvrdi uvez iz '78., vrijedna stvar. Tada su se, istina, takve knjige kupovale tako da boja korica paše uz regale u dnevnom boravku", veli Kos.

Kustos je u labinskom Narodnom muzeju, na cije je police odnio enciklopedije. Eto potvrde da je tanka granica izmedu toga hoce li nešto završiti na smetlištu ili u muzeju. Djela Dostojevskog, pak, poklonit ce gradskoj knjižnici.

Kos se inace bavi i arheologijom, koja obuhvaca i istraživanje starog otpada. Priznaje da mu je ovo jedan od zanimljivijih, cudnijih pronalazaka, do kojeg je došao za redovnog tjednog deponiranja selekcioniranog smeca iz svog domacinstva.

Vrag ce ga znat' zašto se nekome taj Dostojevski ucinio cistim smecem. A možda je to kakav konceptualni umjetnik samo želio poruciti da danas i ne trebamo opce znanje? Pogotovo ne u zemlji gdje je cuvar državnog pecata još onomad zakljucio da mozak ništa ne vrijedi - kila dvije marke.


Podijeli: Facebook Twiter