Labin: Kome koncesija nad Bubić jamom?

Ilustracija (M. A.)
Ilustracija (M. A.)

Prvi čovjek Labina Tulio Demetlika i direktor Vodovoda Dino Škopac kategorično su na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća demantirali tvrdnje zastupnika Mladena Bastijanića da se lokalne vlasti "ispod stola" u korist HEP-a olako odriču kvalitetnog izvora pitke vode Bubić jame.

Spomenuti je nezavisni vijećnik gradonačelnika pitao tko je, kada, pod kojim uvjetima i zašto potpisao kompenzacijski ugovor s Elektroprivredom "štetan za građane Labinštine". Sumnje da je takav sporazum postignut Bastijanić je iznio i u nedavnom intervjuu našem listu nakon prvog ročišta u tužbi koju je, kao građanin, podnio protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja tzv. ekološke dozvole za izgradnju planirane termoelektrane Plomin 3, snage 500 MW na uvozni ugljen.

Ovom je zgodom sve potkrijepio izvatkom iz studije utjecaja na okoliš za novi blok elektrane. "Budući da Vodovod Labin polaže pravo na zahvaćanje procijenjenih 50 litara u sekundi iz Bubić jame za potrebe javne vodoopskrbe, potrebno je da investitor zahvata ispuni kompenzacijske uvjete postavljene od Vodovoda, što je u skladu s načelnim sporazumom sklopljenim između HEP-a i Vodovoda tijekom postupka procjene utjecaja na okoliš", pročitao je Bastijanić iz studije.

- Vodovod nad Bubić jamom, otkako je 1970. godine HEP-u izdana prva koncesija, nema nikakvih prava, odgovorio je gradonačelnik Demetlika.

Inače, Elektroprivreda iz tog vrela kapaciteta 100 litara u sekundi, za proizvodne potrebe elektrana, može koristiti korisiti 46 l/sek. Demetlika je pritom istaknuo da je potpisan jedino sporazum između Vodovoda, Hrvatskih voda i HEP-a o privremenoj koncesiji na 30 l/sek gradskoj tvrtki na Bubić jamu, i to lani u vrijeme elementarne nepogode, suše, kada je zbog usahlih izvora Kožljak i Plomin bila ugrožena vodoopskrba općine Kršan.

I šef Vodovoda Škopac potvrdio je da to poduzeće nikad nije imalo koncesiju na Bubić jamu. - Od države je već niz godina pokušavamo dobiti za 50 posto kapaciteta izvora. Borimo se rukama i nogama, no nije nam je dala ni Vlada HDZ-a, ni ova SDP-a, rekao je Škopac. Bastijanić, inače zaposlenik Vodovoda, iz klupe je za Škopčeva izlaganja dobacivao "laže", ostajući pri tvrdnji da je ta tvrtka oduvijek imala koneciju na 56 l/sek iz Bubić jame. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter