Labin kao rudnik kulture na karti Europe

Rudarski šoht, jedan od simbola Labina, vapi za obnovom (Manuel ANGELINI)
Rudarski šoht, jedan od simbola Labina, vapi za obnovom (Manuel ANGELINI)

Labin će 2019. godine imati posebno mjesto na mapi Hrvatske i Europe kao središte prepoznatljivo po isprepletenosti slobodarske, rudarske, industrijske prošlosti i suvremene umjetnosti, zaključuje se u sinoć predstavljenom prijedlogu Kulturne strategije grada za petogodišnje razdoblje.

Izlaganje vizije razvitka naslovljene "Labin - rudnik kulture" popratilo je svega šestero građana, među kojima i dvije likovne umjetnice, a gradska službenica zadužena za kulturu i odnose s javnošću Loredana Ružić Modrušan upitala se je li razlog slabom odazivu loše, snježno vrijeme, ili pak puka nezainteresiranost.

- Rudarstvo može povezati ovdašnje kulturne radnike, a s njime se mogu poistovjetiti i građani. Labinu, usto, ta tema pruža specifičnost u odnosu na druge sredine. Željeli smo dokument koji će biti strategija građana, a ne isključivo umjetnika ili lokalne uprave. I istraživanje rađeno za potrebe brendiranja grada pokazalo je da stanovništvo najvažnijim povijesnim događajem smatra Labinsku republiku, objasnio je koordinator izrade Davor Mišković, riječki kulturni djelatnik koji je sudjelovao i u kreiranju pazinske, pulske te županijske strategije (IKS).

Uz njega, labinski krovni kulturni dokument skrojio je tim u sastavu: ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Daniela Mohorović, voditelj Narodnog muzeja Vedran Kos, predsjednik Udruge LAE Dean Zahtila, kulturne djelatnice Gordana Dropulić i Jelena Batelić, glazbenik Goran Brezac te likovni umjetnici Ivona Verbanac, Tea Bičić i Alen Floričić.

Podizanje tehničkih standarda u institucijama i prostorima poput MKS-a, Gradske galerije, kina, KUC-a Lamparna te stvaranje kontinuiteta ponude, uz povećanje sudjelovanja i posjeta građana manifestacijama, dio je zacrtanih petogodišnjih ciljeva.

U strategiji je, s druge strane, naglašeno da Labin trenutno ima vrlo malo obilježja po kojima se može zaključiti da je to rudarski grad pa je zamišljeno vidljivijom učiniti tu kovarsku tradiciju, i to kroz kontinuiranu umjetničku produkciju te uređenje javnih prostora, simboličkih točki poput šohta, Spomenika rudaru-borcu, Krvove place i starog Labina.

Predviđeno je i osnivanje dviju javnih ustanova, Podzemnog grada i Mediteranskog kiparskog simpozija (MKS), za dalji razvoj ovih istoimenih višegodišnjih projekata koji su složenošću prerasli njihove pokretače. Osnivači, uz Grad, mogu biti i okolne općine, a važna je i uloga Županije, već zagrijane za pronalaženje primjerenog modela upravljanja.

Nacrt strategije može se pogledati u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti radnim danom od 8 do 11 sati te na gradskom internetskom portalu. Osmodnevni javni uvid traje do četvrtka. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter