Labin kao primjer dobre prakse

Na prošlogodišnji natječaj Fondu prijavljeno je sedam zgrada i sve su prošle (A. ŠĆULAC)
Na prošlogodišnji natječaj Fondu prijavljeno je sedam zgrada i sve su prošle (A. ŠĆULAC)

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, nakon saslušanih izvješća o godišnjim poslovanjima gradskih poduzeća, jednoglasne pohvale svih vijećnika dobila je direktorica poduzeća Labin stan Dolores Sorić. Naime Labin je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj po broju obnovljenih fasada, s obzirom na broj stanovnika, kao i jedan od začetnika dobivenih nepovratnih sredstva putem raspisanih natječaja i javnih poziva prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na više stambenih zgrada.

Obnova fasada krenula voljom stanara

Stoga ne čudi što su upravo predstavnici Labin stana bili jedni od najzanimljivijih predavača na tradicionalnom Savjetovanju upravitelja nekretninama, održanom nedavno u Supetru na otoku Braču, na kojem se okupilo više od osamdeset upravitelja iz cijele Hrvatske, na temu Energetska obnova više stambenih zgrada u  Labinu - primjer dobre prakse. Obnova Fasada u Labinu započela  je u  vrijeme kad još nitko nije ni sanjao da će Hrvatska putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati  obnove fasada. Prva fasada u Labinu, u vremenu nakon uvođenja upravljanja više stambenih zgrada, obnovljena je 2005. od kada traje proces obnove, u početku bez toplinske a od 2009. godine s toplinskom izolacijom.

Direktorica poduzeća Labin stana Dolores Sorić, govori nam kako se iz analize obnovljenih fasada može zaključiti da je energetska obnova Fasada u Labinu započela 2009. godine voljom samih suvlasnika iz čega se nameće zaključak kako je razina odgovornosti suvlasnika stambenih zgrada u Labinu prema održavanju na zavidnoj razini.

Sačuvati izvorni identitet nakon obnove

- Od  prvih zahtjeva stanara do danas, mi smo se kao upravitelj aktivno uključili u proces obnove zgrada na način da smo im, u svim fazama provedbe projekta osiguravali svoju stručnu pomoć (tehničku, pravnu, financijsku). S obzirom da smo mi  upravitelj u stopostotnom vlasništvu Grada Labina u priču obnove fasada uključio se i sam Grad tako što je za određene zgrade iste  tipologije izgradnje, naručio te financirao projekte obnove fasada i zamjene ograda. Tako bi se obnova zgrada odrađivala sukladno  pravilima struke te osigurala zaštita postojećih arhitektonskih trendova kako bi određeni kvartovi i nakon obnove sačuvali svoj izvorni identitet, govori Sorić.

Posebice veliku ulogu Grad Labin ima pri određivanju boja obnovljenih zgrada, gdje upravni odjel za prostorno uređenje i  gradnju određuje boje a suvlasnicima se daje mogućnost odabira između dvije do tri predložene varijante. Sorić napominje, kako se s godinama interes suvlasnika za obnovom fasada stalno povećava, te su se i djelatnici Labin stana kao upravitelja, morali educirati u tom pravcu, kako bi se obnove izvele na što je mogući kvalitetniji način, uz najpovoljniju cijenu i što povoljnije uvjete kreditiranja. (Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter