Labin istarski favorit za Zeleni cvijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu dvije istarske kandidature za nagradu Hrvatske turisticke zajednice za najuredenije mjesto na kontinentu Zeleni cvijet, Buzeta i Labina, županijsko je povjerenstvo svoj glas nakon obilaska ponovno dalo Labinu i time ga kandidiralo na nacionalnu razinu.

Povjerenstvo, koje cine Ljiljana Dravec iz županijskog Odjela za održivi razvoj, Tamara Ninkovic iz županijske Turisticke zajednice te nižepotpisana novinarka, takoder je za Zeleni cvijet u pojedinacnim elementima kandidiralo okucnicu obitelji Kozlovic iz Kukovog Vrha nedaleko od Buja, poucno-pješacku stazu dolinom Pazinske jame u kategoriji prirodne baštine i prirodnih fenomena, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvincentu u kategoriji kulturne baštine, manifestacije i priredbe, paragliding na buzetskoj Raspadalici u kategoriji aktivnog turizma te buzetsku naušnicu kao originalni suvenir.

Niti jedne kandidature nije bilo za park, javnu plažu i kupalište te turisticko-informativni centar. Zanimljivo je da ni po pojedinacnim elementima, osim za okucnicu, koju je predložio bujski TZ, nije bilo prijava iz lokalnih TZ-a, vec je povjerenstvo samo predložilo kandidate. Iznimka je ove godine ipak bila Raša, koja je za nagradu prijavila glavni trg, medutim povjerenstvo ga nije predložilo u daljnje natjecanje.

Labin, koji se za ovu nagradu natjece u kategoriji mjesta do 10 tisuca stanovnika, iz godine u godinu ulaže u uredenje, baš kao i Buzet. Novi kružni tokovi na ulazu u grad primjereno su hortikulturno uredeni, postavljene su nove autobusne cekaonice a ureden je i pristup invalidima. Za turiste su na usluzi dva internetska kornera te brojne manifestacije u gradu tijekom ljeta koje bi ove godine mogle biti presudne jer se više ne ocjenjuje samo uredenost, nego i dodatna ponuda. Upravo su manifestacije i bile uteg u odluci izmedu Buzeta i Labina.

- Za Zeleni cvijet kandidiramo se od 2008. i od tada dobivamo ovo priznanje sa srebrnim znakom u oštroj konkurenciji s kontinentalnim gradovima. Ove godine zbog novih zahvata nadamo se da smo najozbiljniji kandidat za prvo mjesto, kazala nam je direktorica labinskog TZ-a Radmila Paliska-Kos.

Labin ce ponovno tijekom srpnja obici povjerenstvo glavnog ureda HTZ-a. Nakon užeg izbora konacna odluka o najuredenijem mjestu donijet ce se najkasnije do 20. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter