Labin: IDS s HSU-om, SDP i Kajin odvojeno

(I. RADIĆ)
(I. RADIĆ)

Tulio Demetlika (koalicija IDS-HSU-HNS), Željko Ernečić (SDP) i William Negri (Hrvatski laburisti - Stranka rada) službeno su istaknuti kandidati za gradonačelnika Labina dva mjeseca prije izbora. Nagađa se da je aspirant na tu funkciju i dosad politički neaktivan Darko Martinović, kao adut tzv. Kajinove liste, no ovaj umirovljeni viši časnik HV-a to nam nije potvrdio, ali ni opovrgnuo.

Priklanjanje HSU-a, u Gradskom vijeću dosad oporbene snage, IDS-u (koji Labinom vlada u koaliciji s BDSH-om) odstupanje je od političkog poretka u regiji, budući da stranka pod vodstvom Silvana Hrelje podržava Damira Kajina za župana.

Drugi zanimljiv moment lokalne scene jest činjenica da će SDP i tzv. Kajinova opcija, udruženi u županiji, istaknuti zasebne kandidate za gradonačelnika, a treći je taj da dugogodišnji HDZ-ov gradski vijećnik, poduzetnik Silvano Vlačić, izlazi pred birače s građanskom listom Ulika. On okuplja, kako napominje, nestranačke, slobodnomisleće kandidate, građane koji žive od svog rada, zapošljavaju djelatnike, a egzistenciju su ostvarili bez politike.

Pred biračima bi se moglo naći čak deset listi za Gradsko vijeće: od stranačkih, u koaliciji izlaze IDS-HSU-HNS, a samostalno SDP, HDZ, BDSH i Laburisti, dok će nezavisne, osim tzv. Kajinove opcije i Vlačića, izgledno ponuditi inicijativa mladih Za novi Labin te Građanska inicijativa za Labinštinu.

Sve bi moglo sugerirati da će Demetlika u utrci za četvrti gradonačelnički mandat ipak imati teži posao negoli na zadnjim izborima. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter