Labin i Raša: Vrednovanje arhitekture fašizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Labin sudjeluje u projektu Atrium (Arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeca u gospodarenju urbanim razvojem), kao jedini iz Hrvatske medu partnerima iz još deset zemalja jugoistocne Europe, s ciljem da postane dio buduce medunarodne kulturne rute kojom se turisticki i gospodarski želi vrednovati to naslijede, izvijestili su iz lokalne uprave.

Kao tipicni elementi iz razdoblja talijanskog fašizma, u sklopu projekta koji se financira iz IPA programa pretpristupne pomoci EU-a, u Labinu su kandidirani Trg labinskih rudara, Ceva s kulom, crkva sv. Marije Fatimske, a u Raši Trg Gustava Pulitzera Finalija, zgrada fašisticke stranke s portalom te crkva sv. Barbare.

- Atrium potice zaštitu i obnovu tih dosad zanemarenih i nedovoljno zašticenih arhitektonskih vrijednosti. Kao dio planirane kulturne rute bili bismo tocka na europskoj turistickoj karti, što bi zasigurno doprinijelo ovdašnjem gospodarskom razvoju, komentirao je labinski gradonacelnik Tulio Demetlika.

Prva faza projekta - vrijedna 65 tisuca eura, pri cemu EU osigurava 54,5 tisuca - obuhvaca uglavnom pripremu dokumentacije tijekom 30 mjeseci. Izradit ce se, izmedu ostalog, digitalni katalog s arhivskom gradom, ali i edukativni prirucnik za upravljanje arhitektonskim naslijedem.

U "Atrium", ciji je nositelj talijanska opcina Forli, ukljuceno je 19 partnera (lokalne vlasti, sveucilišta, kulturne i razvojne ustanove, itd.) iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Bugarske, Madarske, Slovacke, Rumunjske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Grcke.

Nacelnik Opcine Raša Josip Knapic zakljucio je pak da se Atrium poklapa s Podzemnim gradom, projektom kroz koji se planira oživljavanje ostavštine ugljenokopa. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter