Labin: Hoteli i vile u netaknutoj prirodi

Područje Prtloga postaje sve zanimljivije investitorima (Arhiva)
Područje Prtloga postaje sve zanimljivije investitorima (Arhiva)

Gradsko vijeće Labina na posljednjoj je sjednici, uz protivljenje oporbe, odlučilo od Skupštine Istarske županije zatražiti da se izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja (PPU) omogući gradnja hotela i turističkih naselja u priobalju na potezu od Gondolići do Prtloga. Time su uslišani zahtjevi investitora - pristigli od 2011., kada je posljednji put mijenjan gradski PPU - da se turističko-razvojna područja (TRP) ucrtaju na četiri neizgrađene lokacije: zaseocima Lovronci i Šikuli te na dvije u zaštićenom obalnom pojasu u Dugoj Luci-Prtlogu. Na tim područjima omogućila bi se gradnja ukupno 2.184 ležaja.

Koalicija IDS-HSU-HNS, partnerski BDSH-a te Hrvatski laburisti podržali su takav prijedlog gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS) jer smatraju da je riječ o razvojnim projektima koji znače i nova radna mjesta. Oporbeni vijećnici usprotivili su se, ističući da ne raspolažu s dovoljno podataka o megalomanskim investicijama koje će, vele, uroditi betonizacijom, devastiranjem vrijednog prostora, netaknute prirode. Sumnjaju da se pod krinkom razvoja zapravo otvara prostor manipulacijama s prenamjenom zemljišta koje su ulagači mahom već otkupili, uglavnom kao poljoprivredno.

Gradsko vijeće još je ljetos, temeljem zahtjeva tvrtke Maxi Mare u vlasništvu slovenskog poduzetnika, zatražilo pokretanje ciljanih izmjena županijskog PPU-a, kojima bi se unutar zaštićenog obalnog područja Prtloga u dijelu sportsko-rekreacijske zone, predviđene na 18 hektara, omogućila izgradnja hotela i turističkog naselja s depandansama, bungalovima i hotelskim vilama. Novi TRP s 450 kreveta zauzimao bi trećinu zone, dok bi preostalih 12 hektara ostalo rezervirano za sport i rekreaciju. Ne radi se o otvaranju novog građevinskog područja, no dosad se ondje moglo realizirati samo tzv. pomoćne prizemne objekte, površine do 300 kvadrata.

Iznad te lokacije, u zoni od 35 hektara, jugoistočno od ceste Gondolići - Prtlog, urbanizaciju 7,6 hektara i TRP s 380 ležajeva za svoj "ekološki resort visoke kategorije" (hoteli i vile) želi tvrtka za upravljanje poslovnom imovinom Emac. "Betonizacija? Ne daj Bože! Tamo gdje je lijepo mora tako i ostati. Ne zanima nas čak ni more, nego ugođaj te lokacije", istaknuo je Mario Gregori, pomoćnik direktora ove tvrtke sa sjedištem u Londonu i područnim uredima u zemljama Jugoistočne Europe, koja ulaže novac investicijskih fondova. Oporba je, međutim, upozoravala na negativne medijske napise o Emacovim kupnjama zemljišta. (I. RADIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter