Labin: Hladno pivo oduševilo obožavatelje

Hladno pivo u Labinu (R. SELAN)
Hladno pivo u Labinu (R. SELAN)

Hladno pivo, jedan od najboljih hrvatskih rock sastava, koji ove godine obilježava četvrt stoljeća djelovanja, održao je u srijedu koncert na igralištu Đil pred oko tisuću posjetitelja. Koncert je Labinjanima poklonio Rockwool Adriatic u povodu obljetnice otvaranja tvornice kamene vune u Potpićnu.

Nakon što je publiku zagrijao standardno kvalitetni Šajeta sa svojim sastavom, Hladno pivo je posao odradio u dva sata bez predaha, računajući i ritual ponovnog izlaženja na bis, sve uz minimum govornih dionica jer je komunikacija s publikom, slikovito rečeno, bila telepatska. Na naše upozorenje prije nastupa da labinska publika slovi kao "žilava", vokal Mile Kekin kazao je da mu to odgovara.

- Pa, i u Puli je tako. Istarska publika je u principu malo žilavija, uvijek prvi sat vremena borba, dokazivanje, a poslije ubireš plodove svog rada. Ima puno tih razvikanih, koji su super dok ih ne vidiš u živo, pa se razočaraš. Meni je drago kada netko dođe blago nadrkan na koncert, pa na kraju promijeni mišljenje jer ako to uspiješ napraviti, onda je očito da si uživo dobar, objasnio nam je.

Hladno pivo se, međutim, ni trenutka nije trebalo dokazivati, što najbolje govori o uspjehu koncerta. Najavljen je kao promocija njihovog aktualnog albuma iz 2011. godine "Svijet glamura", koji je iznjedrio pet - šest hitova te singla "Na ovim prostorima".

Tako je u principu i bio, ali kako je Kekin objasnio, Hladno pivo ne voli koncerte koji su predvidljivi i uvijek isti, pa na repertoaru ima prve tri - četiri pjesme, a poslije kud puklo da puklo. Uostalom, ovaj njihov sedmi studijski album ne razlikuje se od prethodnih šest, osim što je možda najšarolikiji po obrađenim temama, ali riječ je ponovo o kritičkom stavu prema ustrojstvu društva, njegovim običajima i normama ponašanja. Oscilacije jednostavno nisu opcija ovog benda.

- Čim u studiju napravim neki instrumental, svi kažu: "Kako ovo zvuči strano!", ali kada zapjevam, onda kažu:"E, to sada opet zvuči kao Hladno pivo!"  To je taj "balcaniser", stvari opet zrače na nekom lokalnom nivou, kaže Kekin.

Hladno pivo ističe se po angažiranim tekstovima sročenima u dojmljive stihove tako da svatko razumije što je pjesnik htio reći. Neki će se možda, poput "Možda sam labilan k'o raskliman stol" iz pjesme Ezoterija, jednoga dana ući u antologiju poezije. 

- Naši tekstovi ponekad nastanu spontano, a ponekad je to dug

i bolan porod. Žene će me razumjeti: dođeš četiri dana prerano u bolnicu, nikako da se eto dogodi, pa ti na kraju iniciraju porod, veli Kekin.

Konkretno, pjesma  "Evo mene na ručku"  s aktualnog albuma "porođena" je u nekoliko dana, a pjesmi "Fotoaparat" je do konačnog izlaska na svjetlo dana trebalo čitavih deset godina! (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter