Labin: Energetska obnova za 7 prijavljenih objekata


Na jučer održanoj konferenciji za medije u labinskoj gradskoj palači, gradonačelnik Tulio Demetlika, Dolores Sorić, direktorica tvrtke Labin Stan, Pročelnik za komunalne djelatnosti, Donald Blašković , dogradonačelnik Zoran Rajković i Ana Tavić iz Udruge za mlade Alfa Albona, informirali su javnost o rezultatima Javnog natječaja za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada na području Grada , kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Dolores Sorić je pojasnila kako je Fond, temeljem raspisanog Natječaja za sufinanciranje radova energetske obnove stambenih zgrada ,izabrao od 82 prijavljena objekta Hrvatske, čak 7 zgrada s područja Grada Labina, ili točnije sve prijavljene. Time, izabrane zgrade ostvaruju pravo na bespovratna sredstva Fonda u iznosu od 1.579. milijuna kuna.

Gradonačelnik Demetlika, nadovezao se, rekavši da je osim stambenih zgrada Fond , donio Odluku i o odabiru korisnika sredstava kod povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, davanjem novčane pomoći Gradu u iznosu od 480 tisuća kuna.

Na natječaj, koji je bio raspisan od lipnja do kolovoza prijavilo se 23 kućanstva, te je  Povjerenstvo za provedbu natječaja, utvrdilo listu prednosti i odabir korisnika. Tako 17 odabranih korisnika mora do kraja listopada dostaviti glavni projekt, te će se nakon pregleda i odobrenja od strane Povjerenstva s njima sklopiti ugovor o sufinanciranju. Iznos pojedinačne potpore iznosi maksimalno 37.5 tisuća kuna, od kojih Fond financira odabrane s 30 a Grad Labin sa 7.5 tisuća kuna, rekao je Demetlika.

Donald Blašković je naglasio kako su započeli  radovi na modernizaciji sustava javne rasvjete na području Grada . Radi se o projektu „ Primjena mjera energetske učinkovitosti na dijelu sustava javne rasvjete Grada Labina“.

Nakon provedenog postupka javne nabave male vrijednosti za zamjenu svjetiljki na dijelu sustava javne rasvjete na gradskom području, pristigla je najpovoljnija ponuda tvrtke Montel d.o.o. Zagreb u iznosu od 706.337 kuna. Projekt zajednički sufinanciraju Grad Labin u visini od 60 i Fond u visini od 40 posto sredstava.

“Glavni cilj navedenog projekta je ušteda potrošnje električne energije i troškova redovnog održavanja postojećeg sustava javne rasvjete, te smanjenje emisije CO2. Nakon realizacije projekta predviđa se smanjenje potrošnje električne energije za 20 posto, odnosno 200 tisuća kuna godišnje “ kazao je Blašković. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter