Labin domaćin otvaranja Mjeseca hrvatske knjige


Mjesec hrvatske knjige, koji se ove godine održava pod motom "Tko čita (ne) skita)" počinje sutra, a trajat će sve do 15. studenoga, najavila je danas na konferenciji za novinare predsjednica Programskoga i Organizacijskog odbora MHK-a Davorka Bastić.

Istaknuvši da se ovom manifestacijom potiče čitanje i ljubav prema knjigama, dodala je da program Mjeseca hrvatske knjige počinje svečanim otvaranjem novih prostora Gradske knjižnice i čitaonice u Labinu.

Knjižnice, sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige, obilježit će različitim programima i svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo predstavit će knjižnicu godine, gotovo sve narodne knjižnice, odnosno njih 180 sudjelovati svojim programima u Mjesecu hrvatske knjige. 

U Labinu će otvaranje Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici označiti i otvaranje literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola i građanstvo "Ca je ča". Književnim susretom sudionika i promocijom zbirke dječja dijalektalne poezije "Ca je ča 2017. - 2012." labinska će knjižnica 15. studenoga zaključiti svoj program jednomjesečnog obilježava kulture čitanja. 

U srijedu i četvrtak Gradska knjižnica i čitaonica u Labinu će  provoditi akciju "Vratite zaboravljenu knjigu knjižnici - mi zaboravljamo zakasninu". U utorak, 22. listopada, na redu je prvi susret s piscem: gost je Davor Rostuhar, autor putopisa "Motociklom do Zanzibara". U četvrtak, 24. listopada, gostovat će Željka Horvat Vukelja, 30. listopada dolazi Merita Arslani, a 11. studenoga Silvija Šesto.

U svrhu populariziranja knjige i čitanja među djecom knjižnica će tijekom cijelog mjeseca održavati pričaonice za djecu do četiri godine pod nazivom "Čitaj mi, čitaj", druženja "Vrtić u knjižnici", edukativni posjet prvašića "I ja sam član Gradske knjižnice" te kreativne radionice za osnovnoškolce pod vodstvom Alide Koroljević.

Uz to će se do 25. listopada održavat će se Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom "Pročitaj tri dnevnika i pobijedi".

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag počet će u četvrtak u 19 sati predstavljanjem nove knjige "Dveri svjetova" spisateljice Mirele Jovičić, u izdanju umaškog ogranka Matice hrvatske. Riječ je o zbirci žanrovskih priča koja obiluje motivima i temama iz fantastične književnosti.

Autorica radi u Osnovnoj školi Marije i Line u Umagu kao učiteljica hrvatskog jezika. U studentskim danima objavljivala je u časopisima Rival, Pet i Nova, a nakon toga su joj priče objavljene u nekoliko zbirki Istrakona. Objavila je zbirke priča "Kao Ajrin" (u suautorstvu sa Snježanom Pejović, 1994.), "Mala noćna" (2001.), "Paralelni slalom" (sa Snježanom Pejović, 2002.) i roman za djecu "Donositelj kamena" (2002.).

U ovoj novoj zbirci nalaze se priče koje je spisateljica slala na natječaje pazinskog Istrakona i Festivala fantastične književnosti, koji već više od desetljeća okuplja pisce znanstvene fantastike, fantasyja i horora. (Hina, R. S., T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter