Labin dobiva malu solarnu elektranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) izabrana je kao partner u projektu SEA-R (Sustainable Energy in Adriatic Regions: Knowledge to Invest) koji se financira putem IPA Jadranska prekogranicna suradnja 2007. - 2013., cime joj je odobreno 370.380 eura, receno je na konferenciji za novinare u sjedištu Istarske županije, koja kao suradnik u projektu sudjeluje s 15 posto iznosa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.960.338 eura, a 85 posto dolazi iz pretpristupnih fondova EU-a.

- Opci cilj SEA-R-a je promicanje znanja o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Jadranskoj regiji, s naglaskom na investicije. Projekt se sastoji od tri glavna potprojekta vezana uz tri identificirana izvora energije, sunce, more i znanje, rekao je Valter Poropat, direktor IRENA-e.

Dodao je da projekt ima i prakticni dio, a rijec je o izgradnji fotonaponskog solarnog sustava koji ce proizvoditi energiju jacine pet kilovata što je, objašnjava Poropat, dovoljno za napajanje kucanstva velicine 80 kvadrata. Prijedlog je da se ovaj pilot-projekt gradi za vrtic "Pjerina Vrbanac" u Labinu, gdje je IRENA vec postavila solarne kolektore za vodu, ili pak za jaslice, a tocna lokacija ce se odrediti naknadno, idejnim rješenjem.

U zemlji partneru, Italiji, fokusirat ce se na energiju mora, odnosno na proizvodnju bioplina iz morskih algi, što ce se ispitati u pilot-postrojenjima koja ce se izgraditi u Ferrari.

- Senzibiliziranje javnosti na štednju energije iznimno je važno. Otvorit cemo demonstrativne i informativne punktove o održivoj energiji u Labinu, gdje je sjedište IRENA-e, i pružat cemo savjete i prakticna znanja, rekao je Poropat. Iako je sama investicija gradnje pasivne kuce i kolektora te postavljanja posebnih prozora i žbuke s izolacijom u startu skupa, direktor IRENA-e napominje da se isplati jer se vec prve godine uštedi 60 posto energije.

Rezultati projekta, kao što su regionalna baza podataka o tehnickim i energetskim karakteristikama javnih zgrada i instalacija male solarne elektrane u Labinu, predstavit ce se u sedam gradova, što ce biti popraceno radionicama i seminarima. Rezultati ovih projekata trebali bi poslužiti kao smjernice za veca ulaganja kroz javno-privatno partnerstvo.

- Glavni princip rada IRENA-e je oslanjanje na EU fondove, jer smo svjesni da nemamo sredstava, no problem je što projekte treba predfinancirati buduci da se sredstva iz EU-a ostvaruju tek po njihovu završetku ili šest mjeseci kasnije. Samo u 2011. godini potrebno je deset milijuna kuna za predfinanciranje projekata. Stoga apeliramo na Vladu i Ministarstvo financija da uspostave liniju kreditiranja koju su najavljivali, ali još nije startala, rekao je predsjednik Nadzornog odbora IRENA-e Valerio Drandic.

Za provedbu SEA-R u županijskoj su agenciji zaposlena dva strucna suradnika - Doris Percan i Tin Brajkovic, ciji se rad takoder financira iz proracuna ovog projekta. Projekt traje 33 mjeseca, a završava u studenom 2013. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter