Labin dobio drugi tim Hitne medicinske pomoći

Potpisivanje sporazuma o sufinanciranju Hitne pomoći (R. SELAN)
Potpisivanje sporazuma o sufinanciranju Hitne pomoći (R. SELAN)

Grad i općine Raša, Sv. Nedjelja, Kršan i Pićan potpisali su jučer sa Zavodom za hitnu medicinu IŽ sporazum o sufinanciranju drugog tima za hitnu medicinsku pomoć u njegovoj ispostavi na Domu zdravlja "Dr. Lino Peršić". Sporazum vrijedi od 1. siječnja, a novi tim djeluje od 1. veljače.

Potpisnici sporazuma su gradonačelnik Tulio Demetlika, raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein, kršanski načelnik Valdi Runko, pićanski načelnik Ivan Franković i načelnik Sv. Nedjelje Gianvlado Klarić, a u ime Zavoda njegova ravnateljica Ksenija Družeta Božić. Potpisivanju je prisustvovala i voditeljica timova hitne pomoći Helena Vlačić.

Za potrebe prisutnosti novog tima svake noći u godini potrebno je raspolagati s tri vozača i tri sestre. S obzirom na kadrovsku popunjenost Ispostave Grad i općine ovim ugovorom izdvajaju 433 tisuće kuna godišnje za zapošljavanje triju vozača. Iznos se dijeli sukladno udjelu stanovnika, pa tako Grad plaća 223, Raša 61, Sv. Nedelja i Kršan 57 i Pićan 35 tisuća kuna.

Do sada je na isti način prikupljano 400 tisuća kuna da bi se osigurao noćni rad jedne medicinske sestre tijekom godine, što zahtijeva tri zaposlene osobe. Drugim riječima, Grad i općine sada izdvajaju 833 tisuće kuna da bi građanima osigurali mogućnost hitne medicinske pomoći iznad standarda navedenih u ugovoru sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Labinska ispostava Hitne pomoći, navela je Družeta Božić ovog prigodom, zabilježila je u 2013. godini najvišu stopu preživljavanja pacijenata u Istri. (R. SELAN)                        


Podijeli: Facebook Twiter