Labin: Direktor Vodovoda okrivio vijećnika za ucjenu

Vodovod Labin (I. RADIĆ)
Vodovod Labin (I. RADIĆ)

Direktor Vodovoda Labin Dino Škopac na sinoćnjoj je sjednici Gradskog vijeća kazao da ga je nezavisni vijećnik i djelatnik te komunalne tvrtke Mladen Bastijanić ucijenio uvjetima po kojima bi, zauzvrat, prestao s javnim kritičkim istupima o vodoopskrbi i odvodnji.

Bastijanić je za kupnju šutnje, rekao je Škopac, tražio da ga se oslobodi plaćanja 11 tisuća kuna sudskih pristojbi Vodovodu, da se njega i članove njegove obitelji "rasporedi na određena mjesta u tom poduzeću" te da se imenuje tim za vodu pri Gradskom vijeću, kojim bi predsjedavao. Potonji je zahtjev direktor podebljao mašući navodnim Bastijanićevim dopisom.

Bastijanić je u izjavi za naš list optužbe s gnušanjem odbacio, ocijenivši da predstavljaju "dno ljudskog dna". Ovaj nezavisni vijećnik posljednje dvije godine u medijima učestalo upozorava na neriješen sustav fekalne odvodnje, posebno u Raškoj dolini, što, smatra, ugrožava tamošnje kapitalno izvorište za Labinštinu - Fonte Gaj-Kokoti. Zbog odgovornosti za loše stanje vodoopskrbe i odvodnje u veljači je zatražio ostavke Škopca i predsjednika Skupštine Vodovoda, gradonačelnika Tulija Demetlike.

Ovom je zgodom, pak, Demetliku u aktualnom satu pitao što će poduzeti po pitanju odgovornosti direktora Škopca zbog, kako reče, vrlo zabrinjavajućeg izvještaja Državne revizije o negativnom poslovanju gradskog Vodovoda u 2012. godini. Iz nalaza revizije vijećnik je iščitao potvrdu svojih ranijih teza: da Labinština, iako ima najkvalitetnije izvore, pije najlošiju vodu u županiji, da plaća najskuplju vodu na Poluotoku te da Vodovod Labin bilježi najveći gubitak vode u Istri (34,8 posto), "koji direktor u lažiranim izvještajima prikazuje manjim".

To je i bio otponac za Škopčev istup te kulminaciju već dugotrajnog trvenja s njegovim djelatnikom. "Bastijanić od uzorne tvrtke pokušava stvoriti problem. Ona to nije ni po čemu, pa ni po izvještaju revizije, koji se krivo tumači. Pritiscima cijenjenog gradskog vijećnika nismo podlegli pa vjerojatno zbog toga sada ovako priča", poručio je Škopac.

Bastijanić nam je najavio da će Škopac teške optužbe morati dokazati na sudu. Škopca je već tužio, napominje, jer mu je javno spočitnuo izjave da "Labinjani piju vodu onečišćenu fekalijama". (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter