Labin: Demetlika o proračunu šumom, Vlačić drumom

(I. RADIĆ)
(I. RADIĆ)

Treba više uskladiti život birokracije s onim realnog sektora. S tom je porukom oporbeni gradski zastupnik Silvano Vlačić (nezavisna lista Ulika) popratio izvještaj o 90-postotnom ostvarenju prošlogodišnjeg proračuna Labina na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. U javnu blagajnu u 2012. slilo se 61,6 milijuna kuna, pri čemu prihodi od poslovanja iznose 57,2 milijuna. U ovu godinu prenijet je višak sredstava od 2,2 milijuna kuna.

- Ne želim biti zločest, no pored ovakve realizacije budžeta, plaće gradskih zaposlenika ipak su ostvarene s 97 posto, reprezentacija sa 124, a potpore za gospodarstvo sa svega 72 posto. To su stvari nad kojima se treba zamisliti. Manje ide, grubo rečeno, na infrastrukturu i privredu, ali plaće se istodobno ne dira previše. Labin tu, nažalost, nije izuzetak, kazao je Vlačić. Podvukao je pritom i mršavo, 57-postotno ostvarenje komunalnog doprinosa, koji se plaća na gradnju, kao upozorenje na pad investicija.

Potpuno drugom dioptrijom proračun gleda gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS), pozivajući na realnost u teškoj ekonomskoj situaciji i općeg smanjenja ulaganja. Grad, naglasio je, u narednom razdoblju želi animirati investitore na proširenje i obnovu hotelskih kapaciteta, otvaranje proizvodnih pogona…

- Brojke govore o našem domaćinskom ponašanju oko proračuna. Obaveze prema proračunskim korisnicima i dobavljačima uredno su podmirivane, a imamo primjera u bližoj i daljoj okolici gdje su općina ili grad pred ili u blokadi. U gospodarskoj krizi, u vremenu smanjenja plaća, prihodi od poreza na osobne dohotke od nesamostalnog rada za šest posto porasli su za 6,1 posto u odnosu na godinu ranije, što je potvrda stabilnosti naše sredine, ocijenio je Demetlika.

Vlačić mu je uzvratio da spomenuti prihod može biti varljiv kriterij, posljedica povećanja plaća u nekoliko tvrtki. Simptomatičnim je ocijenio da je prihod od poreza na osobne dohotke od samostalnih djelatnosti, dakle poduzetnika, realiziran 89 posto, što pokazuje negativan trend. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter