Labin: Cvijeće na grob Giuseppine Martinuzzi


U povodu 90. obljetnice smrti labinske učiteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi, na njezin su grob na Gradskom groblju položili cvijeće i zapalili svijeću zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan, predsjednica labinske Zajednice Talijana Labin Daniela Mohorović i potpredsjednik Tullio Vorano.

Giuseppina Martinuzzi rođena je 14. veljače 1844. godine u dobrostojećoj obitelji u Labinu kao kći Antonije Luis i Giovannija Pietra Martinuzzija. Obitelj je izvorno potjecala iz Tricesima u provinciji Udine. Poput mnogih djevojaka iz ondašnjeg visokog društva, Giuseppina je željela postati učiteljica. Učila je i privatno polagala ispite da bi joj se želja ostvarila. Kao učiteljica službovala je u osnovnoj školi u Galižani, zatim 1873. godine u osnovnoj školi u Labinu te, naposljetku, 1875. godine u Miljama (Muggia).

Iako je po zanimanju bila učiteljica, ujedno je bila izvrsna odgajateljica i književnica, sposobna spisateljica i pjesnikinja, autorica pedagoških studija, pa i udžbenika za osnovnu školu. Njezino djelo "Manuale Mnemonico" (Priručnik za pamćenje) iz 1866. predstavlja primjer stvaranja shema koje olakšavaju pamćenje gradiva. Pisala je različite školske tekstove za djecu, iako su ih austrijske vlasti često odbacivale, ne odobravajući ih zbog toga što "ne sadrže nikakve događaje ni povijesne činjenice koji bi u djeci izazivali divljenje i ljubav prema Austrijskom domu". (A. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter