Labin: Budžet za 2014. deset posto veći od lanjskog

Labinski vijećnici obavili su prvo čitanje proračuna za 2014. (I. RADIĆ)
Labinski vijećnici obavili su prvo čitanje proračuna za 2014. (I. RADIĆ)

Labinski vijećnici obavili su prvo čitanje proračuna za 2014. Predloženi budžet za iduću godinu iznosi 87,87 milijuna kuna. Rok za podnošenje amandmana je 10. prosinac, a sjednica na kojoj će se usvojiti proračun zakazana je za 19. prosinca. No, sjednica Gradskog vijeća održana u ponedjeljak trajala je šest i pol sati i nije završena pa će biti nastavljena 9. prosinca.

Predloženi proračun je za 9,8 posto veći od ovogodišnjeg. Od poreza se planira uprihoditi 600 tisuća kuna više nego ove godine. Pomoć iz inozemstva i od subjekata unutar države trebali bi porasti za 40 posto, što se prvenstveno odnosi na kapitalnu pomoć u iznosu od osam milijuna kuna za dovršetak sanacije i rekonstrukcije odlagalište komunalnog otpada Cere.

Od prihoda od imovine očekuje se 66,3 posto više nego ove godine, najvećim dijelom zbog četiri milijuna kuna od naknade za korištenje prostora TE Plomin, na što grad ima pravo odlukom Vlade iz kolovoza ove godine.

Što se rashodovne strane tiče, troškovi za zaposlene u Gradu bit će 4,4 posto veći, i to zbog novih zapošljavanja: još jednog prometnog redara, osobe za potrebe legalizacije bespravne gradnje, osobe za provođenje projekta vrednovanje rudarskog nasljeđa MINHER, što se financira iz sredstava EU-a, dviju odgajateljica i psihologa u novim jaslicama u Raši te za voditelja Gradske galerije.

Bastijanić traži da u proračun bude unesena stavka izgradnje komunalne odvodnje i zaštite izvora pitke vode, što je, naglašavao je, zakonska obveza. Odvodnja i zaštita izvora bile su lajtmotiv svih njegovih izlazaka za govornicu.

To je pak ponukalo gradonačelnika da vijeće obavijesti o namjeri Grada da sredinom 2014. potpiše ugovor s Hrvatskim vodama u tom smislu, što je preduvjet za kandidiranje za sredstva EU-a. (R. SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter