Labin bez gardelina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rene Zaninovic, aktivistica Labina - zdravog grada, održala je na Trgu labinskih rudara izložbu starih pticjih gnijezda. Time je htjela ukazati na rapidno opadanje pticje populacije i najaviti predavanje koje ce na tu temu 13. veljace održati ornitolog iz Nature Histrice Roberto Stelko.

- Izložili smo pet gnijezda, od ukupno dvanaest, koliko smo ih do sada skupili. Naši aktivisti na Picanštini i u Cepicu skupljaju ih i dalje, a u sklopu predavanja održat cemo i veliku izložbu. Lako dolazimo do njih u Cepickom polju jer Hrvatske vode ciste kanale, pa uklanjanju drvece. Problem je u tome što bi oni jednako tako skidali gnijezda i u proljece, kada ptice imaju mlade, kaže ona.

Procjenjuje da se na Labinštini pticja populacija više nego prepolovila, a pojedine vrste su nestale, kao što je velika zeba ili patka gluhara, koja je obitavala u Raškoj dolini.

- Prošle godine smo na starom gradu brojali sjenice i utvrdili da ih ima desetak. Uz to smo opazili cetiri kosa i dvije crvenoperke, a cešljugar vec odavno nije viden. U Raškoj dolini ima samo petnaestak malih gnjuraca i dvije caplje, koliko ih je videno i Cepickom polju, prica Zaninovic. Ako ništa drugo, dobro je što su se kamenjarke ili kotorne pojavile kod Sv. Martina, a nakon petnaest godina uocene su i na Skitaci.

Roberto Steklo održat ce predavanja 13. veljace u prostorijama Gljivarskog društva Martincica i u školama.


Podijeli: Facebook Twiter