Labin: Bablje ljeto za pun stol gljiva

Godišnja izložba gljiva društva Martinčica (I. RADIĆ)
Godišnja izložba gljiva društva Martinčica (I. RADIĆ)

Oko 170 vrsta gljiva predstavilo je GD Martinčica na godišnjoj izložbi održanoj u osnovnoj školi na Katurama u Labinu. Ogroman trud berača iz ovog društva, koji je iznjedrio tako bogat postav jestivih, nejestivih i otrovnih eksponata, isplatio se; odličan odaziv publike za njih je, priznaju, nagrada veća od pronalaska kakvog kapitalnog primjerka pečurke.

- Posebno raduje što nam je došlo puno mladih koji žele svladati tehnike branja, naučiti prepoznati više vrsta i kvalitetu gljiva, veli dopredsjednik Martinčice Mladen Dušman.

Bablje ljeto kumuje izdašnoj sezoni. Mnogo je crnih trubača, no i onih vrlo otrovnih gljiva, naročito pupavki, što zove na dodatan oprez. S druge strane, vrganja je manje nego inače, kaže Dušman.

Od gljivara, koji su nesebično savjetovali posjetitelje, doznali smo da najviše interesa vlada za ljekovite gljive poput modrikači koje doprinose regulaciji šećera u krvi, te hrastovih sjenica i šarenih tvrdokoški s antitumornim svojstvom. Standardno dobar odjek polučili su i namazi na bazi gljiva po recepturi Gracijele Načinović i Danijele Runko.

Ovom je izložbom društvo Martinčica, koje se predstavlja na mnogim ovdašnjim manifestacijama, zaokružilo vrlo aktivnu godinu.

- Sve aktivnosti, uključujući posjete prijateljskim društvima na organiziranim branjima, najčešće pokrivamo vlastitim sredstvima. Vjerujem da ćemo dogodine uz nešto izdašniji budžet i uz pomoć donatora dostojno obilježiti 20 godina djelovanja društva koje broji oko 250 članova, od čega je polovica aktivnih, zaključio je Dušman. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter