"Labin Art Express 1992 - 2012."

Dean Zahtila, Tulio Demetlika, Vladimir Torbica, Branko Franceschi i Viktor Zahtila (R. SELAN)
Dean Zahtila, Tulio Demetlika, Vladimir Torbica, Branko Franceschi i Viktor Zahtila (R. SELAN)

U sklopu Dana Grada Labina jučer je u Lamparni Udruga Labin Art Express održala promociju svoje monografije "Labin Art Express 1992 - 2012." Promociju je vodio Dean Zahtila, predsjednik Udruge, a o knjizi, odnosno značaju L.A.E.- a za labinsku i općenito hrvatsku kulturno scenu govorili su pisac predgovora Viktor Zahtila, pisac pogovora Branko Franceschi, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Toribica i gradonačelnik Tulio Demetlika.

Knjiga je u obliku kvadra potpuno crne boje s utisnutim znakom L.A.E. - a broji 374 stranice, od čega su većinu zauzimaju fotografije projekta, performansa i plakata snimljenih u dvadeset godina djelovanja udruge.

- Ovo je jedna od zadnjih prilika da nas možete vidjeti u nadzemlju jer ćemo, nadam se, za godinu dana započeti s radovima na instalaciji lifta na šahtu, kojim ćemo onda ja i gradonačelnik sići u rudnik u Podzemni grad i otići u penziju, našalio se Dean Zahtila.

Nakon toga prepustio je mikrofon Viktoru Zahtili, koji je, kako je istaknuo, izabran za pisca predgovora ne zato što je njegov sin, nego zato što izvrsno poznaje L.A.E. On je ispričao da je djelatnost udruge pratio od malih nogu i s odrastanjem shvaćao njen smisao. Prema njegovom mišljenju najbolji opis značaja L.A.E na hrvatskoj avangardnoj sceni je uzvik: "Ovo je kraj, ovo je sumrak uma!" jednog od likovnih kritičara koji su u Zagrebu pratili L.A.E.-ov performans inspiriran jednim labinskim ubojicom, što je izmaknulo kontroli, pa je gotovo sva publika napustila dvoranu.

- L.A.E. je uspješan primjer onoga što se naziva kreativnom industrijom u pozitivnom smislu. L.A.E. je našao formulu koja funkcionira, a to je djelovanje po onoj ekološkoj sintagmi: "Misli globalno, djeluj lokalno". On je iskoristio sve lokalne potencijale, osobito industrijsko nasljeđe, i afirmirao ih, kazao je Franceschi. (R. SELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter