Labin: 20. godina Alvone uz izložbu Branka Lenića

Branko Lenić s izloženim isprintima (R. SELAN)
Branko Lenić s izloženim isprintima (R. SELAN)

U labinskoj galeriji Alvona u utorak je otvorena izložba grafika i asemblaža riječkog akademskog likovnog umjetnika Branka Lenića. Njome je galerija obilježila dvadesetu obljetnicu djelovanja te blagdan Gospe od Karmela, kojoj je posvećena crkva čiji prostor koristi.    

Izložbu je otvorila likovna kritičarka Mirjana Kos iz Opatije, a sakralnu dimenziju svečanosti dodatno je naglasio kantautor Boris Slišković izvevši tri uglazbljena psalma. 

- Ovih je dvadeset godina bilo ispunjeno predivnim događajima. Trudili smo se najbolje što smo mogli i sa srcem pripremali izložbe i druge projekte te mislim da ste to prepoznali s obzirom na to da nam se svih ovih godina vjerno vraćate, kazala je publici Alis Šaina, voditeljica galerije.

Lenićevi printovi na svili dugi 4,8 metara dugi i 45 centimetara široki savršeno su se uklopili na visoke zidove Gospe od Karmela, a prvi dojam koji kod posjetitelja izazivaju je veselje, što je istaknula i Kos u svojoj uvodnoj riječi.

- U Lenićevom opusu uvijek se nađe ponešto od svetog, tradicijskog i iskonskog. Radovi su mu i poučni, mogu se slojevito iščitavati na mnogo načina i razina, u njima za svakoga ima ponešto. Njemu draga tehnika je asemblaž, a predstavlja nam se i printovima na svili, koje reminisciraju davne slikarske tehnike i stare autore te nekadašnju jedinu pučku pismenost, jedine knjige, slikovnice ili novine. Potiče nas Lenić da se zapitamo o smislu života, o važnom i nevažnom, o duši i bitku; da budemo bolji, osviješteni i sretni, kazala je Kos.  

Kompjutorski isprinti rađeni su za crkvu Sv. trojstva u Kastvu, također izložbeni prostor, a na njima su motivi fresaka glasovitog Plesa mrtvaca iz crkve sv. Marije na Škriljinah u Bermu.

- Fotografirao sam likove s fresaka, preko njih slagao priče s glagoljicom iz Istarskog razvoda i dodavao još neke motive. U asemblažama svaki nađeni predmet ima neku svoju priču, a ja slažući ih stvaram novu priču. Recimo, asemblaža "Sveti Ante, pomozi!" ima puno komadića stakala i svjetlucavih elemenata jer je nastala kada su naše crkve u ratu stradavale, doznali smo u razgovoru s umjetnikom.

Na mjestu nekadašnjeg oltara izložena je Gospa Karmelska prema motivu Gospe Karmelske iz Fažane sa škapularom, vanjskim znakom vjere i duhovnosti. (Napisao i snimio Robi SELAN)       

 

  

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter