Laxa tvrdio da Hrvatskom vlada banda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eugen Laxa, kojega se tijekom sudenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo spominjalo i kao pouzdanika prvog predsjednika Franje Tudmana, bio ogorcen HDZ-ovom vlašcu i nazivao je "bandom koja ce uništiti Hrvatsku", svjedocio je Vinko Šunde, prijatelj pokojnog Laxe. "I njegove prognoze bile su sasvim tocne", ustvrdio je Šunde.

Laxino je ime na sudenju Ivi Sanaderu spomenulo više svjedoka, od bivšeg predsjednika uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer koji je rekao da se ne može sjetiti kako izgleda, ali da je siguran da mu je isplatio proviziju za koju se tereti Sanader, do bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granica koji ga je opisao kao uglednog iseljenika.

Šunde je potvrdio da je i on, dok nije otvorio oci, prve dvije i pol godine bio clan HDZ-a. "Malo po malo sam ih upoznao i vidio da je to društvo kojemu ne pripadam", kazao je Šunde isticuci da je isto mišljenje imao i Laxa. Na pitanje optuženog Sanadera kazao je da je takvo Laxino mišljenje u prvom redu bilo motivirano problemima s povratom imovine.

Na pitanje Sanaderove obrane je li mu Laxa ikad govorio o suradnji s Hypo bankom Šunde je rekao da s gnušanjem odbacuje i pomisao da se "petljao s tom sredinom koja je oko toga radila". "Znam ga kao poštenog i cestitog covjeka", kazao je Šunde. "Bio je clan londonske masonske lože, jedne od najpoznatijih. Poznavao je utjecajne ljude i nije se družio s bilo kim", dodao je.

Po tvrdnjama USKOK-a, na Laxino je ime Hypo banka 1995. isplatila milijunske provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama koje je primio Sanader. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter