La strusa de nona ze molto bona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika fešta umaške Zajednice Talijana «Fulvio Tomizza» posvecena kruhu svih oblika, boja i ukusa, simpaticno nazvana na ovdašnjem talijanskom dijalektu «La strusa de nona/Bakina štruca» ponovno je imala velik uspjeh. Održana je desetu godinu za redom u prostoru ZT-a u subotu navecer.

Natjecalo se cak 29 vrijednih umaških domacica koje su si dale puno truda i pripremile velik broj ukusnih i primamljivih primjeraka, koji su brzo nestali nakon proglašenja najboljih.

Nagrade su podijeljene u tri kategorije. Prva je bila «pan dolse» (slatki kruh, pince, bucolaji) u kojem je prvo mjesto osvojila Leonilda Zubin, drugo Margerita Skopac, a trece Bruna Delben.

«Pan consa» iliti kruh s nekim dodatkom imao je sljedeci poredak - mladi Alessandro Bose bio je prvi, Rada Degrassi druga, dok je Anita Lakošeljac zaslužila trece mjesto.

Treca kategorija bila je «pan sceto», tj. jednostavan, obican kruh, a najboljeg je napravila Nerina Crnic, koja je ljetos trijumfirala i na fešti od bucolaja u Sv. Mariji na Krasu. Drugo mjesto pripalo je Njaciju Široki, a trece Marianni Bencic.

Težak zadatak da odabere najbolje imao je žiri u sastavu: pekar iz Italije Lorenzo Rizzo, ujedno i predsjednik komisije, te dogradonacelnik Mauro Jurman, predsjednik Gradskog vijeca Goran Slavujevic i predsjednici mjesnih odbora Seget, Sv. Marija na Krasu i Lovrecica - Babici Lino Rabak, Valter Ritoša i Marijan Bencic.

A dok je ocjenjivacki sud radio u baru Circolo, na gornjem katu ZT-a u velikoj sali odvijao se program kojemu se uobicajeno odazvao velik broj posjetitelja - došlo je ponešto više o kruhu cuti cak 140 Umažana svih generacija. Sala je bila prepuna. Najprije su nastupili mališani iz Djecjeg vrtica Girotondo i Talijanske osnovne škole «Galileo Galilei» s recitacijama stihova, a zatim i mali Gianluca Prelogar na harmonici. Prikazan je dokumentarni film «Il magico viaggio nella storia del pane/Magicno putovanje kruha kroz povijest», nakon cega su o tome govorili Marino Vocci i njegova kcer Martina iz Trsta, redoviti gosti ove umaške fešte.

Sve je izložene pekarske delicije na pocetku blagoslovio umaški župnik Rudolf Koraca, a sve to pratila je velika izložba djecjih radova, posvecenih naravno kruhu, tijestu, žitaricama i drugim jesenskim plodovima.

Da bi Zajednica Talijana ovo mogla uspješno organizirati pomogli su joj donatori i sponzori - pekare Mlinotest, Pletenica i Gatto, slasticarnica Villa Soši, te konobe Sole i Antonia. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter