La kost - tjedna doza pisanog istarskog humora


Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Tko se zadnji smije, nije shvatio vic: humor u svakodnevnoj komunikaciji" održava se danas i sutra u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Među brojnim izlagačima tu su i istarska znanstvenica s pazinskom adresom Evelina Rudan koja je danas imala izlaganje naslovljeno "Koja je razlika između jazza i jumbo pizze ili o umjetničkoj komunikaciji u malim grupama", a porečka znanstvenica Ivona Orlić sutra ima izlaganje na temu "La kost - tjedna doza pisanog istarskog humora", što je posvećeno humoristično-satiričkom podlistku La Kost koji izlazi četvrtkom u našem listu, a čiji su autori Vladimir Bugarin, Goran Prodan i Drago Orlić.

Humor je fenomen koji susrećemo u svim povijesnim razdobljima, u suvremenim društvima u usmenoj i pisanoj komunikaciji, među pripadnicima svih dobnih, profesionalnih i drugih skupina, bez obzira na spol, rod i klasu, u raznim prigodama i medijima.

- Humor se ostvaruje u različitim žanrovima i komunikacijskim modusima, verbalno i neverbalno, i to kao, primjerice, ironija, sarkazam, šala, vic, parodija, satira, farsa, apsurd, cinizam i sl. Skupom nastojimo potaknuti prije svega promišljanja (žanrovskih, komunikacijskih, narativnih i drugih pitanja) spomenutih koncepata kao i njihove društvene, kulturološke i ideološke uvjetovanosti te usidrenosti u svakodnevicu kao njezin organski dio. Humor je toliko dijelom svakodnevice da se često shvaćao trivijalnim istraživačkim predmetom, iako problematizira, rastače ili učvršćuje sporna mjesta, neuralgične točke zajednica ili skupina, koje su uglavnom onkraj komičnoga, navedeno je u najavi ovoga skupa. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter