La Battana posvećena Giacomu Scottiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji je broj La Battane, tromjesečnog časopisa za kulturu na talijanskom jeziku u izdanju Edita u cijelosti posvećen 85. godišnjici rođenja Giacoma Scottija i 65. obljetnici njegove karijere.

O raznim aspektima njegova stvaralaštva pišu Helena Labus Bačić, Ljerka Car Matutinović, Gianna Mazzieri Sanković, Laura Marchig, Vasil Tocinovski, Maja Đurđulov i Nikola Petković.

Helena Labus Bačić analizira njegovo stvaralaštvo za djecu ističući da je to iznimno plodan autor, koji je u stanju da očara male čitatelje maštom, te koji im prikazuje zanimljive i čarobne svjetove, s didaktičkom komponentom koja nije nametnuta, ali uvijek prisutna.

O bajkovitom i irealnom u pričama ovoga autora piše Ljerka Car Matutinović. Ona napominje da su to uvijek redom vrlo vedra djela, u kojima se autor često poigrava riječima.

Njegovo poetsko djelovanje tema je analize Laure Marchig. " O njegovom iznimnom odnosu prema makedonskoj književnosti piše pak Vasil Tocinovski. Raznih se aspekata njegova djelovanja dotaknula i Maja Đurđulov, dok Nikola Petković piše o njegovoj promociji hrvatske književnosti u Italiji.

O ovome autoru piše i Maria Teresa Jervolino, a tu je i izbor njegovih (ne)objavljenih pjesama.

Glavna i odgovorna urednica časopisa je Corinna Gherbaz Giuliano. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter