Kvizovi, igre i povijesne ličnosti

Drugi turnus djece s Pustolovnog ljeta (D. ŠTIFANIĆ)
Drugi turnus djece s Pustolovnog ljeta (D. ŠTIFANIĆ)

Peto "Pustolovno ljeto s Monte Librićem" održava se od 29. lipnja do 31. srpnja u ciklusu od pet tjednih programa koji se odvijaju svakodnevno od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati u prostorima dječjeg kreativnog centra, odnosno bivšeg Pionirskog doma i u dvorištu te ustanove.

Brojne teme

I ove godine sadržaj ljetnih radionica počiva na bogatom povijesnom nasljeđu Pule, neiscrpnom vrelu dojmljivih, zanimljivih pa i neobičnih priča, mitova i legendi. Ovogodišnja tema glasi "Povijesne ličnosti", gdje se na zabavno-edukativan način istražuje koje su to sve osobe zadužile 3.000 godina staru povijest Pule i to u različitim sferama društvenog života, od literature, filma, kazališta, sporta, glazbe, arhitekture. Posjetili smo tabor Pustolovnog ljeta s Monte Librićem posljednjeg dana drugog turnusa i naišli na dobro raspoložene klince i njihove voditeljice Rominu Cukon i Hanu Kolić.

- Ovdje nam je super, rekli su klinci uglas. - Idemo okolo, imamo marendu, ručak, igramo se, tu su i kvizovi, zagonetke, svašta.

Mara Matošević, koja je ove godine prvi put na Pustolovnom ljetu, rekla je da joj se jako sviđa kada idu đir po gradu, a dan ranije su bili u Svetim srcima.

- Sviđalo mi se i kada nam je Korado Korlević pričao lijepe i zanimljive priče. Super je ekipa, igramo se po dvorištu, rješavamo zagonetke, koje nisu teške, a odnose se na pulsku povijest. Lijepo je vrijeme, pa smo puno vani, kazala je Mara.

Voditeljice Hana i Romina kazale su da svaki tjedan obrade živote nekih povijesnih ličnosti koje su vezane uz Pulu, a sada su to bili Antonio Smareglia, Herman Potočnik i James Joyce. Inače, među ličnostima koje su obradili ili će obraditi u narednim tjednima, su i Car August, Kralj Epulon, Pietro Ciscutti, Mate Balota, Enrico Trolis, von Trapp, admiral Tegetthoff, Mate Parlov, Alida Valli, Antonia Cenida, Paola Preradović, Antun Motika.

Čitam Pulu

Sadržaj se obrađivao kronološki, od antičke Pule pa do suvremenosti i današnjeg trenutka u trajanju. Nastavlja se i zanimljivi program "Čitam Pulu", odnosno književni susreti s poznatim osobama iz svijeta literature koji svoju strast prema knjizi i čitanju, kao i nestašluke iz djetinjstva dijele s djecom kroz zabavne i zanimljive razgovore. Program je namijenjen djeci od 6 do 12 godina, a sufinanciraju ga Grad Pula i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Informacije i rezervacije su moguće na telefon 222-865 i 099/555-2001, [email protected], radnim danima od 8 do 16 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter