Kvartovski đir na Velom Vrhu

Voditeljica Marinela Pincan Šimić pojašnjava kako kaširanjem izraditi glavu lutke
Voditeljica Marinela Pincan Šimić pojašnjava kako kaširanjem izraditi glavu lutke

Veselo, kreativno i nadasve korisno za mališane koji u ljetnim mjesecima imaju viška slobodnog vremena - ovim se riječima može opisati program Obiteljskog centra Istarske županije pod nazivom Kvartovski đir koji se već petu godinu tijekom ljetnih praznika provodi za učenike viših razreda osnovnih škola. Kako se na radionicama lutkarstva i keramike zabavljaju učenici Velog Vrha provjerili smo jučer.

- Ovdje sam treći put, fora je, zanimljivo, dobra je ideja da, osim s glinom, radimo malo i lutke. Dobro dođe mala promjena, rekla nam je jedna od četiri Dore koje pohađaju radionicu i stoga nam se predstavila kao Dora G.

I njena prijateljica Tara puna je hvale: "Već tri godine dolazim na keramičke radionice, a sviđa mi se i izrada lutaka. Bilo nam je to iznenađenje, ali pozitivno", rekla nam je dok je kaširala lutkinu glavu papirnatim maramicama i smjesom brašna i vode.

A kako se s lutkama snalaze dečki upitali smo voditeljicu psihologinju Marinelu Pincan Šimić.

- Riječ je zapravo o psihološko-kreativnoj radionici gdje polaznici, osim što uče tehnike izrade lutaka, pokušavaju osvijestiti svoje osjećaje, naučiti ih iskazati i cijeniti. Stoga puno razgovaramo, igramo se, učimo timskom radu i mogu reći da su u tome svi dobri, i dečki i cure podjednako, veli Pincan Šimić.

Usporedno s lutkarskom odgajateljica i keramičarka Izabela Bilić Rovis vodi već tradicionalnu i radionicu keramike. Veli da je jako zadovoljna što se svake godine prijavljuje sve veći broj polaznika, po čemu se vidi da djeca uživaju i da bi ovakve radionice doista trebale biti, kako im sam naziv govori, u svakome kvartu.

- Prijavila su nam se čak 32 učenika, neki čak iz škole Fažana. Nikoga nismo htjeli odbiti, a nije bilo moguće istovremeno raditi s toliko polaznika, jer se svi radovi u glini moraju sušiti, peći i glazirati, odlučili smo grupe razdvojiti tako da jedni pohađaju lutkarske, a drugi keramičke i onda se izmjenjuju. S obzirom na to da nam su ove godine tema emocije, izradili smo već "zdjelicu sreće", svoju bistu, a danas radimo keramičku sliku na kojoj pomoću boja djeca pokušavaju dočarati kako se danas osjećaju. Djeca glinu jako vole jer im je zahvalna, a posebno su ponosni kada su radovi gotovi i dobiju svoju uporabnu vrijednost, veli Rovis.

Učenica petog razreda Melissa na radionicama je prvi put i jako joj se sviđa. Došla je u društvu svoje kolegice iz razreda Izabele koja nam je pojasnila da je ona jedna od tri Izabele.

- Znate imamo tri Izabele, četiri Dore i dvije Nikoline. Baš nam je lijepo, volimo ovdje dolaziti i naučiti raditi nešto novo, rekla nam je Izabela.

Voditeljicama u radu pomažu volonterke Obiteljskog centra - Nikolina, Amela i Lucija. Uz riječi da su se prijavile da bi naučile nešto novo i pozitivno iskoristile slobodno vrijeme, povjerile su nam da im je rad s djecom jako zabavan. (Napisala i snimila B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter