Kvalitetu života u povijesnoj jezgri treba povećati


Kvalitetu života i turističku ponudu u porečkoj starogradskoj jezgri treba povećati, a ne povećavati već ionako veliki broj posjetitelja koji u nju dolaze. Zaključak je to prve javne tribine koju je nedavno organizirala porečka koalicija "Zajedno možemo više" koja okuplja stranke SDP, HSS i HSLS, te nezavisne gradske vijećnike Stevu Žufića i Dolores Ghersinich. Tema tribine bila je "Revitalizacija starogradske jezgre – Poreč uspavani grad", a održana je u Obrtničkom domu pred brojnim građanima.

Kao govornici bila su trojica bivših gradonačelnika Rodoljub Kosić (čelnik SDP-a), Stevo Žufić i Josip Pino Maras, potom vijećnica Ghersinich, Vladimir Sladonja i povjesničar umjetnosti i konzervator Ivan Matejčić, dok je moderator bio Darko Požarić. Uvodničari su se osvrnuli na niz problema i tema vezanih za stari grad, kao što su izgradnja i obnova komunalne infrastrukture započete 1996. godine koju treba dovršiti, obnova Zavičajnog muzeja Poreštine i drugih spomenika kulture, program subvencioniranja obnove zgrada, potreba aktiviranja praznih poslovnih prostora jer je povijesna jezgra i jak gospodarski resurs, gradnja novih poslovnih prostora i stanova za mlade, potom potreba uređenje rive na svjetskom nivou s lukom za jahte i cruisere i s raznim sadržajima, te lukom s 200 novih vezova za barkarjole u mandraču i Peškeri, zatim nužnost zabavnih manifestacija tijekom cijele godine, mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma koji se odvija sva četiri godišnja doba i još mnogo toga.

Doc. dr. sc. Matejčić naveo je da se ne brinemo adekvatno za starogradsku jezgru koja je zapravo, u cjelini, spomenik kulture neprocjenjive vrijednosti. Naglasio je da turisti stvaraju sliku o nama kao žiteljima Poreča, a ujedno i o samom gradu, onako kako se mi odnosimo prema našoj kulturnoj baštini, a ne kroz kvalitetu turističke ponude. Rekao je i da velika turistička poduzeća financijski ne sudjeluju u očuvanju kulturno-povijesne baštine, iako je koriste kao dio ponude u privlačenju gostiju u svoje objekte. Matejčić smatra da bi Grad Poreč svojim mehanizmima koje ima na raspolaganju to trebao promijeniti. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter