Kvalitetno muziciranje Vladimira Babina u DHB-u

Vladimir Babin (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Vladimir Babin (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Iznimno je brojna publika, što je rijetkost na koncertima klasične glazbe, prisustvovala u četvrtak navečer koncertu Vladimira Babina u Domu hrvatskih branitelja, a u organizaciji Muzičke akademije u Puli.

Babin je priredio vrlo kvalitetan koncert, stvorivši suptilan, melodiozan, romantičan, a na trenutke i strastven dijalog s klavirom, gdje je pokazao izniman tehnički nastup.

Koncert je započeo zahtjevnim djelom "Toccata u C-duru, BWV 564" (Bach-Busoni) - Preludij, Intermezzo i Fuga. Ovdje je posebno došao do izražaja osjećaj za dinamiku te vođenja dviju ili više istodobnih glazbenih linija.

Strastveni nastup došao je do izražaja u Beethovenovoj "Sonati u f-molu, op. 57", koja je podnaslovljena "Appassionata", odnosno strastvena. U ovome je djelu također bio vidljiv izniman osjećaj za bogatu melodijsku liniju, za taj kontrapunkt koji je Babin izveo s velikom lakoćom.

Beethoven je bio ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi, stoga i stavci Allegro assai, Andante con moto i Allegro, ma non troppo - Presto iziskuju veliki trud i predanost, što je Babin izvrsno dokazao.

Kraj je bio posvećen Rahmanjinovoj "Sonati br.3 u f-molu, op.5", vrlo zahtjevnom tehničkom djelu gdje je došla do izražaja Babinova izvrsna tehnička pripremljenost.

Babin je dobitnik brojnih nagrada na pijanističkim natjecanjima, kao i nagrade Rektorata Zagrebačkog sveučilišta kao najbolji student diplomant. Koncertira kao solist i član komornih sastava po Hrvatskoj i inozemstvu te nastupa uz orkestre kao solist. Snimao je za razne TV i radiopostaje, te nekoliko CD-a (CD "Pod Učkom", CD "Hrvatska solo popijevka", solo live CD s djelima Bacha, Beethovena, Szymanowskog i Papandopula, live CD-DVD s djelima Schumanna i Chopina, live CD - XX stoljeće od klasike do jazza, te live CD-DVD 3.Beethovenov klavirski koncert s orkestrom HNK Rijeka).

Od 1997. je docent, od 2009. izvanredni profesor klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb, a od 2007. i umjetnički voditelj - pročelnik PO Rijeka. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter