Kvalitetno muziciranje domaćina i brojnih gostiju

Koncert u DHB-u
Koncert u DHB-u

Druga večer obilježavanja dva desetljeća studija klasične harmonike u Hrvatskoj održala se također u Domu hrvatskih branitelja, gdje su nastupili gosti iz Ljubljane, Trsta i Niša te pulski harmonikaši. Bila je to večer talentiranih umjetnika - nastupili su brojni glazbeni pedagozi, kao i vrlo mladi harmonikaši koji za sobom imaju već brojne nagrade i priznanja.

Tom je prilikom predstavljen raznoliki repertoar te su pokazane mogućnosti kojima harmonika kao instrument raspolaže. Izabrani repertoar bila je šetnja kroz različite stilske epohe svjetskih glazbenih partitura.Uigranost, uvježbanost i odnjegovani glazbeni izričaj bili su zajednički nazivnici predstavljenih mladih umjetnika.

Koncertna je večer započela nastupom solo harmonikaša Petra Radisavljevića iz Niša koji je izveo Griegov "Marš patuljka", a zatim je nastupio zanimljiv sekstet - tri harmonike i isto toliko violina - svi s Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Nišu. Harmonikaši su bili Nikola Peković, Dino Suljković, Predrag Radisavljević, a violinisti David Saramandić, Sonja Milivojević i Emilija Ivanović.

Iz Trsta je došao Duo insolito - Ghenadie Rotari (harmonika) i Valentina Vargiu (klavir), s konzervatorija "Giuseppe Tartini". Uz tehnički vrlo zahtjevan "Preludij, fugu i varijacije" Cesara Francka, sugestivno su interpretirali i nadahnut Piazzollin "Violentango".

"Ispunjena želja" Primoža Ramovša skladba je koju je odabrao harmonikaški Duo furioso iz Ljubljane u sastavu Nikolina Furić i Mirko Jevtović.

Ovacijama publike ispraćen je nastup Nena Atanaskovića, mladog harmonikaša sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. On je tehnički vrlo precizno, a ujedno i nadahnuto izveo Hermosov "Fragilissimo".

Trio Mirage s Akademije za glazbu u Ljubljani u sastavu Ana Novak, violina, Žiga Janežič, gitara i Mirko Šlibar, harmonika odabrao je "Tango Markleano" Črta Sojara Voglara.

Nakon stanke, predstavili su se domaćini, koji su još jednom potvrdili sve superlative kojima su okrunjeni od samih početaka svoga djelovanja. Iz nastupa u nastup sve bolji i uvježbaniji harmonikaški orkestar te solisti, pokazali su veliku uigranost, kao i zavidnu tehničku pripremljenost. Upravo zbog toga dobivaju nagrade i priznanja gdjegod nastupaju i uvijek su njihovi koncerti ispraćeni ovacijama.

Potvrdio je to trio u sastavu Jože Pongračić, Marija Vukoja Plavčak i Stjepan Vuger (harmonika) izvedbom Vivaldijeva "Concerta grossa" u adaptaciji Denisa Modrušana, kao i uvijek nadahnuta i suptilna izvođačica Antonija Puček te akademski harmonikaški orkestar. (V. BEGIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter