Često su me pitali strani gosti gdje bi mogli popiti kvalitetno domaće, istarsko pivo. Nisam znao odgovor na njihovo pitanje sve do travnja ove godine kad sam saznao da je u Bujama s radom počela mala obiteljska pivovara. Takvi tipovi pivovara karakteristični su za većinu zemalja iz kojih dolaze naši gosti: Austrija, Slovenija, Češka i, poglavito, Njemačka.
E, sada ponosno možemo ponuditi prvo istarsko kvalitetno pivo dobiveno iz male obiteljske proizvodnje koju je pokrenuo poduzetni Simon Grbac zajedno sa bratom Goranom i rođakom Markom. Proizvodnja je zasad u Bujama, no, uskoro se planiraju preseliti u novi pogon između Buja i Momjana gdje bi uz proizvodnju bila i degustacijska dvorana, dućan te ostali sadržaji namijenjeni turizmu. Pivo je dobilo ime po zaštitniku grada Buja, a mjesečno iz pivovare zasad izlazi 30.000 boca. Koriste jako kvalitetnu vodu koju dobivaju iz izvora Sveti Ivan, a ječmeni slad kupuju iz Njemačke, te koriste najkvalitetniji hmelj i, što je vrlo bitno kod piva, kvalitetan kvasac.
Pivo je rađeno po njemačkom zakonu iz 1516. godine, tehnologija je njemačko/talijanska, a iza proizvodnje stoji mladi tim stručnih tehnologa. Najbitnije kod ovoga piva je to što nije filtrirano, nepasterizirano i što ima dva vrenja, prvo u podrumu u fermentorima, drugo u boci kao kod pjenušavih vina. Pivo San Servolo na tržište dolazi u jako lijepo dizajniranoj boci, zapremine 0,50 litre te u dvije varijante: svijetloj lager i premium crvenoj. Danas ću s vama podijeliti moje viđenje svijetlog piva. Pivo ima izuzetno kvalitetnu pjenu. Kad u boci ostane zadnja trećina piva dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom i tako ne budemo uskraćeni za kvalitetan okus. Ispod bogate pjene nazire se tekućina boje staroga zlata. Pivo ima vrlo svjež miris koji podsjeća na citruse te ima i notu "žetve" koja me vraća u djetinjstvo kad sam kao mali veživa vriće sa pšenicom. Po okusnom ocjenjivanju pivo je poluslatko, malo alkoholno i mekano. Ugodno je svježe i vrlo ukusno s blagom gorčinom na retro okusu. (E. PERDEC)
Ime pića: San Servolo lager
Proizvođač: Bujska pivovara
Lokacija: Buje/Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pizza
Ocjena: 8,9/10
Cijena (vpc): 11,00 kn (Brolo Buje)