Kvalitetno istarsko pivo iz domaće proizvodnje


Često su me pitali strani gosti gdje bi mogli popiti kvalitetno domaće, istarsko pivo. Nisam znao odgovor na njihovo pitanje sve do travnja ove godine kad sam saznao da je u Bujama s radom počela mala obiteljska pivovara. Takvi tipovi pivovara karakteristični su za većinu zemalja iz kojih dolaze naši gosti: Austrija, Slovenija, Češka i, poglavito, Njemačka.

E, sada ponosno možemo ponuditi prvo istarsko kvalitetno pivo dobiveno iz male obiteljske proizvodnje koju je pokrenuo poduzetni Simon Grbac zajedno sa bratom Goranom i rođakom Markom. Proizvodnja je zasad u Bujama, no, uskoro se planiraju preseliti u novi pogon između Buja i Momjana gdje bi uz proizvodnju bila i degustacijska dvorana, dućan te ostali sadržaji namijenjeni turizmu. Pivo je dobilo ime po zaštitniku grada Buja, a mjesečno iz pivovare zasad izlazi 30.000 boca. Koriste jako kvalitetnu vodu koju dobivaju iz izvora Sveti Ivan, a ječmeni slad kupuju iz Njemačke, te koriste najkvalitetniji hmelj i, što je vrlo bitno kod piva, kvalitetan kvasac.

Pivo je rađeno po njemačkom zakonu iz 1516. godine, tehnologija je njemačko/talijanska, a iza proizvodnje stoji mladi tim stručnih tehnologa. Najbitnije kod ovoga piva je to što nije filtrirano, nepasterizirano i što ima dva vrenja, prvo u podrumu u fermentorima, drugo u boci kao kod pjenušavih vina. Pivo San Servolo na tržište dolazi u jako lijepo dizajniranoj boci, zapremine 0,50 litre te u dvije varijante: svijetloj lager i premium crvenoj. Danas ću s vama podijeliti moje viđenje svijetlog piva. Pivo ima izuzetno kvalitetnu pjenu. Kad u boci ostane zadnja trećina piva dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom i tako ne budemo uskraćeni za kvalitetan okus. Ispod bogate pjene nazire se tekućina boje staroga zlata. Pivo ima vrlo svjež miris koji podsjeća na citruse te ima i notu "žetve" koja me vraća u djetinjstvo kad sam kao mali veživa vriće sa pšenicom. Po okusnom ocjenjivanju pivo je poluslatko, malo alkoholno i mekano. Ugodno je svježe i vrlo ukusno s blagom gorčinom na retro okusu. (E. PERDEC)

Ime pića: San Servolo lager

Proizvođač: Bujska pivovara

Lokacija: Buje/Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: pizza

Ocjena: 8,9/10

Cijena (vpc): 11,00 kn (Brolo Buje)


Podijeli: Facebook Twiter