Kvalitetniji nalazi i manje zracenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošli smo tjedan pisali o citateljici koja je na nalaz mamografije cekala dva mjeseca. Naknadno je utvrdeno da se snimak zagubio, odnosno nalaz nije ocitan.

- Bio je to stjecaj nesretnih okolnosti. Žao mi je zbog tog slucaja, jer smo puno napravili na unaprjedenju ove dijagnostike. Mjesecno obavimo 500 mamografija i svi se nalazi ocitaju u roku od 15 dana. Iznimka je jedino kada lijecnik treba dodatnu snimku ili traži stari nalaz što se takoder rješava u roku od dva do tri dana, pojašnjava rukovoditelj Djelatnosti radiologije, dr. Fredi Tripovic..

Zahvaljujuci novoj organizaciji rada na samo snimanje - mamografiju ceka se osam dana. Kada je pretraga hitna obavi se istog ili sljedeceg dana, doznajemo od lijecnika.

Pitali smo dr. Tripovica što je s kvalitetom rendgena pluca. Prema navodu citatelja iz Pule, ne priznaju mu se snimke pluca iz pulske bolnice kada odlazi u Kliniku za plucne bolesti Jordanovac.

"Svaki put kad idem na kontrolu u Zagreb na Jordanovac gdje sam se operirao opet me slikaju, jer da ove naše ne valjaju," piše u meilu citatelj.

- Ne mogu odgovoriti na konkretan slucaj jer nisam s njim upoznat, ali pravo je svakog lijecnika da zatraži dopunsko snimanje. Poneke klinike traže svoje nalaze. Drugi su pak zadovoljni našim nalazima. Upravo se nedavno vratio pacijent iz Njemacke s porukom da su tamo bili zadovoljni našim snimkama i nalazima, odgovara dr. Tripovic.

Ipak, ocito postoji potreba za unaprjedenjem dijagnostike. Doznajemo da ce do kraja godine ili najdalje pocetkom iduce tehnološki unaprijediti, dograditi sve rendgenske uredaje na radiologiji. Digitalizirat ce se radiološka dijagnostika što ce dovesti do manjih doza zracenja za pacijente, ali i kvalitetnije slike odnosno kvalitetnije dijagnostike. Realizacija ovog vrijednog projekta u završnoj je fazi.


Podijeli: Facebook Twiter