Kvalitetnija suradnja kina i obrazovnih ustanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare Javne ustanove Pula Film Festival održanoj u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula voditeljica kina Valli Tanja Milicic govorila je o programu edukacije za art-kino menadžere u organizaciji CICAE-a (Confederation Internationnale des Cinemas d'Art et d'Essai), na kojem je proteklih dana sudjelovala u Veneciji.

- Program edukacije za art-kino menadžere dio je MEDIA programa Europske unije ciji je cilj omoguciti novim generacijama kinovoditelja sustavnu edukaciju o nacinima, metodama i idejama za animiranje i poticanje novog nacina vodenja kina. Desetodnevni program sastojao se od teorijskih i prakticnih radionica, prezentacija, projekcija i konferencija na kojima je tumacen suvremeni sustav vodenja kina u suradnju s distributerima, obrazovnim ustanovama te nacin prijavljivanja za dobivanje financijske potpore koja ce potpomoci razvijanje novih projekata, kazala je Milicic.

Posebno je ukazala na interes za što vecu suradnju kina Valli i Pula Film Festivala sa školama i vrticima, kao i da pulsko kino postane model suradnje sa školama. Takoder, naglasila je važnost razvojne mreže za programe art-kina u Europi te suradnje Pula Film Festivala, Kina Valli, obrazovnih ustanova i Pulske filmske tvornice.

Igor Šaponja, Teana Tomažin, Marko Zdravkovic-Kunac, Velimir Todorovic i Hana Žeric izvijestili su o programu 11. škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlic", koju su, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, polazili od 22. do 31. kolovoza u Varaždinu. Hrvatski filmski savez vec jedanaestu godinu zaredom organizira Školu medijske kulture "Dr. Ante Peterlic", koja je namijenjena prvenstveno nastavnicima koji u sastavu nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode program medijske kulture te odgajateljima u predškolskim ustanovama, kao i voditeljima filmskih i videodružina, te svima ostalima koji žele steci ili dopuniti medijsko obrazovanje.

Govoreci o posjecenosti kina u nas, Milicic je kazala da je u Puli situacija nešto bolja negoli u ostatku Hrvatske, no da treba poraditi na tome da situacija bude još bolja.

Zdenka Viškovic Vukic, u ime Pula Film Festivala, kazala je da su vec pocele pripreme za iduci Festival igranog filma u Puli te napomenula da je Pula u onih nekoliko godina kada su se pozatvarala kina jako puno izgubila.


Podijeli: Facebook Twiter