Kvalitetni kampovi - dobra sezona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset istarskih kampova otvorilo je svoja vrata u tjednu uoci Uskrsa. Rijec je o kampovima od Novigrada, Tara, Poreca, Vrsara, Funtane, Rovinja i Bala preko Fažane, Pule, Medulina pa sve do Rapca. Buduci da je Uskrs došao tjedan dana ranije nego lani broj je gostiju bio nešto manji, a takva su ocekivanja i za razdoblje do kraja prvomajskih praznika.

Tijekom travnja ocekuje se od 210 do 230 tisuca nocenja. Lani je u isto vrijeme u istarskim kampovima ostvareno oko 65.800 dolazaka i 240.000 nocenja. Adriano Palman iz Kamping udruge Hrvatske ocekuje da ce u tom razdoblju najbrojniji biti gosti iz Slovenije i Italije, a odmah nakon njih Nijemci i Austrijanci. Na ta ce tržišta otpasti preko 65 posto nocenja.

- Ljetna sezona, po sadašnjim pokazateljima, pod uvjetom dobrih vremenskih prilika, bit ce na razini lanjske, dok kvalitetniji kampovi cak najavljuju bolji buking. Medutim, iako je buking na obecavajucoj razini, kamping gosti su još uvijek individualni gosti od kojih veliki broj ne rezervira smještaj unaprijed, najavio je Palman.

Kamping sektor je lani u Istri ostvario 7,8 milijuna nocenja, cetiri posto više u odnosu na prethodnu godinu. To znaci da je od ukupnih istarskih nocenja cak 43,1 posto otpalo na kampove. Najbrojniji gosti bili su Nijemci s 35 posto nocenja, Nizozemci sa 16, Slovenci s 14 te Talijani s 11 posto udjela.



Kamping sektor ove godine, uz rezultate kao i lanjske, ne ocekuje vece probleme, pa cak ni one vezane za novu kategorizaciju. Naime, svi bi se kampovi, prema novom pravilniku, trebali kategorizirati do prvog srpnja 2010. godine. U protivnom, barem prema najavama nakon okoncanja protekle sezone, prijetilo im je zatvaranje. Problem leži u tome što svi kampovi to ne mogu napraviti jer pri novoj kategorizaciji moraju predociti sve gradevinske i uporabne dozvole te prostornoplansku dokumentaciju, a to ne mogu napraviti jer još uvijek nije riješen status državnog zemljišta na kojem se vecina nalazi, jer nije donesen Zakon o turistickom zemljištu.

Palman kaže da ce se problem ove sezone izbjeci i da ce se rok pomaknuti jer su svi svjesni da bi zatvaranje kampova zbog ovakve procedure imalo samo negativne posljedice.


Podijeli: Facebook Twiter