Kvalitetna proizvodnja mlijeka je na prvom mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sama otkupna cijena mlijeka je u krajnjem slucaju manje važna, važnije je ovo što vidimo na ovoj farmi, da je tu prosjecna proizvodnja oko devet tisuca litara po grlu, za razliku od nekih koji pozivaju na prosvjede, cija je proizvodnja pet, pet i pol tisuca, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dok je obilazio poljoprivredno imanje Kaznionice u Valturi. Upitan da komentira najave novih prosvjeda mljekara rekao je da sama cijena mlijeka, kolika god da se odredi, ne može nadomjestiti razliku u kvaliteti proizvodnje.

Savjet za mlijeko, dodao je ministar, sastaje se krajem svibnja kada bi model prihvacen za prijelazno tromjesecno razdoblje trebalo izdefinirati barem za cijelu ovu godinu, ako ne i do 1. srpnja 2013. i ulaska u EU.

Drugog dana njegova boravka u Istri ministru Jakovini, prvom ministru poljoprivrede koji je posjetio Kaznionicu Valtura, njegovi su domacini, upravitelj Kaznionice Vladimir Erceg, dožupan Vedran Grubišic i županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic te njihovi suradnici, predstavili imanje koje prehranjuje zatvorenike u Puli i Rijeci, a viškove plasira na tržište.

Oko 150 zatvorenika uz zaposlene strucnjake održava farmu od petstotinjak goveda, stotinjak svinja i 40-ak koza, obraduju oko 400 hektara nasada krmnog bilja, pivarskog jecma, lucerne i povrtnih kultura, plus tri hektara mladih maslinika, uz stare, tzv. Titove masline. S oko 150 krava na mužnji, Valtura isporucuje PIK-u Rijeka milijun i 200 tisuca litara mlijeka godišnje.

Ministru je predstavljen i suvremeni sustav za navodnjavanje koji je u izgradnji i pod kojim je sada polovica poljoprivrednih površina. Sustav, ciji su temelji postavljeni još davnih 1960-ih godina, zadnjih je sedam godina dio NAPNAV-a, nacionalnog projekta za navodnjavanje. Medutim, tek je prije dva-tri mjeseca dobivena gradevinska dozvola, jedina u sklopu NAPNAV-a.

- Sustav za navodnjavanje je županijski pilot projekt, koji financiramo pola-pola s državom. Spremna je sva dokumentacija za izgradnju nove akumulacije kapaciteta 620 tisuca kubika, vrijednost investicije je 60 milijuna kuna, ali treba riješiti pitanje otkupa privatnih parcela oko buduce akumulacije. Trebalo bi osigurati novac za otkup ili da država ponudi zamjenu zemljišta. Da do kraja godine trampimo tih desetak hektara i krenemo u izgradnju akumulacije, koja bi omogucila intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, rekao je procelnik Antolovic, a ministar se složio da je "ovo tako dobra prica da se isplati podržati je". (D. PALIBRK, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter