Kvalitetna istarska vina osvajaju restorane u Dalmaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stručnjak za dobru vinsku kapljicu otkrio nam je koje su to kvalitetne butelje vina iz 
Istre zainteresirale goste na južnom dijelu Jadrana.

Nije tajna kako je vino jedan od nositelja agroturizma i modernog ugostiteljstva u samoj Istri, štoviše njihova popularnost sve je više izražena i na inozemnim tržištima, 
a i domaći ugostitelji diljem Lijepe naše na svoju vinsku listu uključuju upravo istarska vina. Jedinstveni klimatski uvjeti, obiteljska tradicija, bogato iskustvo i povezanost, posebice manjih, ali i onih većih proizvođača, učinili su vina iz Istre prepoznatljivim brendom koji uz velike napore vinara konstantno podiže ljestvicu vinskih standarda na našim prostorima.

Vina iz Istre popularna i u ostatku Hrvatske

Dolaskom ljeta i intenzivnim početkom turističke sezone povećala se i potražnja tradicionalnih istarskih proizvoda po cijeloj našoj obali, a jedan od najcjenjenijih hrvatskih sommeliera i vinskih stručnjaka, Siniša Lasan, otkrio nam je koja su to istarska vina osvojila južni dio Dalmacije i njene goste.

- Uglavnom su to lagana svježa vina poput istarske malvazije, u nešto manjoj mjeri rose i naravno neizostavna crvena vina kao što je autohtoni teran. 
Internacionalne sorte proizvođača iz Istre također su dosta dobro zastupljene u dalmatinskim restoranima - iz iskustva će naš jedini sudac na nedavno održanom renomiranom Decanter ocjenjivanju vina.

I sam je kako kaže, ponosan na broj osvojenih medalja hrvatskih vinara koji su nas svojim vinima predstavljali na ovom prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina. Sjajne su rezultate postigli upravo istarski vinari čija su vina dobila visoke ocjene zahtjevnog sudačkog žirija. 

Istarski vinari iskoristili su priliku koju im je pružila kvaliteta i jedinstvenost proizvoda i razvili ju do nivoa u kojemu je ta kvaliteta i ta unikatnost istaknuta i prepoznata. 
Veliku ulogu u svemu tome odigrala je i udruga Vinistra koja je značajno doprinijela promociji i općenitom uspjehu istarskih vina izvan okvira same Istre.

Gdje uživati u najboljim istarskim vinima

U odličnom restoranu Nautika u Dubrovniku tako se mogu probati vrhunske butelje vinarija Kozlović, Degrassi i Prelac, dok primjerice Restoran 360 nudi vina Benvenuti, među kojima se najviše ističu ona odležana poput malvazije Anno Domini, vina 
Matošević te butelje iz podruma Coronica vinarije. Pomno složena vinska karta restorana Proto, gdje je upravo Siniša Lasan sommelier, uključuje vina Tomaz, vina Geržinić te Peršurić pjenušava vina. Vina Terzolo u ponudi su restorana Pantarul, dok Poklisar nudi najbolje butelje iz Poletti vinarije. U poznatom Art hotelu i restoranu Kalelarga u Zadru najviše se piju Meneghetti i Kabola. Za razliku od restorana, u Wine barovima kao što je "D vino" u ponudi je odličan izbor Trapan te Ritoša vina, također iz Istre. To su dakako, samo neki od ugostitelja čija ponuda uključuje najbolje vinske kapljice iz istarskih podruma, a nesumnjivo je kako će gosti koji u njima budu uživali dobar glas najboljih istarskih vina ponijeti sa sobom. (Andrea PANČUR)



Podijeli: Facebook Twiter