Kvaliteta življenja past ce umjesto da poraste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare Mauricio Licul, gradski vijecnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina, iznova je ukazao na nelogicnosti prilikom plinofikacije Pule i visoke troškove za gradane, a za ovu prigodu u svojstvu svojevrsnih svjedoka svoja su iskustva iznijeli Miro Antolovic i Aldo Šegon.

Licul, koji zadnjih mjeseci cesto istupa zbog plinofikacije, koja je po njemu preskupa i nedovoljno isplativa, istaknuo je da je u razgovoru s gradanima shvatio da je problem plinofikacije od velikog znacaja za Puljane i zato inzistira da se cuje glas naroda.

Miro Antolovic rekao je da je Plinara tražila da izradi nove instalacije za svoju obiteljsku kucu iako je do tada uredno koristio gradski plin, a kao razlog su naveli navojne spojeve, koji se više ne dopuštaju. Medutim, istice Antolovic, obrazloženje nije dobio u pisanom obliku, a prijašnje instalacije uopce nisu ispitane na odgovarajuci nacin, pod pritiskom.

Ispunjenje zahtjeva Plinare za novom instalacijom koštalo ga je, u strahu da ne ostane bez plina, 11 tisuca kuna te se osjeca prevarenim. Slicno iskustvo ispricao je i Aldo Šegon, koji zahtjev Plinare takoder nije dobio u pisanom obliku niti je provedeno ispitivanje njegovih starih instalacija, a trošak za nove iznosio je nekoliko tisuca kuna.

Ove slucajeve Licul navodi kao primjere nepotrebnih troškova vezanih uz plinofikaciju pulskih domova. Ladonjin gradski vijecnik vjeruje da se zbog takvog nacina plinofikacije velik broj gradana nece ni spojiti na prirodni plin, i to prvenstveno zbog visoke cijene spajanja, cime ce kvaliteta života u pojedinim domovima pasti umjesto da poraste.

- Potrudili smo se doci do aktualnih propisa Hrvatske strucne udruge za plin (HSUP) i iz njih se dade išcitati da promjene na plinskim instalacijama koje je Plinara zahtijeva nisu bile potrebne. Postojece instalacije trebalo je detaljno ispitati, utvrditi jesu li materijali i sama izvedba u skladu s propisima te nakon tlacenja otkloniti eventualna propuštanja, a ne nestrucno zahtijevati od gradana nove izvedbe, jer to propisi ne traže, kaže Licul.

Tvrdi da gradani mogu time utrošiti puno manje za prespajanje na prirodni plin. Stoga poziva Puljane da prilikom bilo kakvih nejasnoca s plinofikacijom od Plinare zatraže detaljni zapisnik o postojecem stanju instalacije te se dobro raspitaju koje su investicije stvarno potrebne u odnosu na one koje od njih zahtijeva Plinara.

- Neupucenost vecine gradana ne smije nitko iskorištavati, pa ni Plinara, vec ljudima treba pojasniti stvari. Stoga gradonacelniku predlažemo da detaljno revidira, zajedno s Plinarom, nacin plinofikacije grada jer sada naši sugradani trpe velike i nepotrebne troškove. A život u Puli je, znamo svi, najskuplji u Hrvatskoj, zakljucio je Licul. (G. ROJNIC)




Kocijancic: To je puko politikantstvo
Upitan da komentira najnovije optužbe, Dean Kocijancic, direktor Plinare, navodi se da se plinofikaciji pristupilo strucno, studiozno, planski, promišljeno i transparentno, uz pomoc svih relevantnih strucnih institucija. Dokaz tome je, navodi Kocijancic, i Grad Rijeka, koji je pristupio plinofikaciji prirodnim plinom na isti nacin kao i pulska Plinara.

- Opravdanost plinofikacije najbolje se pokazuje kroz rast broja korisnika plina kao ekološki najprihvatljivijeg i najjeftinijeg energenta. Plinara se striktno pridržava svih zakonskih i podzakonskih akata, kao i potrebnih pravilnika, s jednim glavnim i osnovnim ciljem - sigurnosti opskrbe gradana plinom, istice Kocijancic.

Opovrgava navode Antolovica i Šegona, za koje naglašava da im je Plinara naplatila iznos od 750 kuna (bez PDV-a), a u tu cijenu je uracunat regulator pritiska, završno ispitivanje plinske instalacije na nepropusnost, uplinjavanje instalacije te kompenzator plinomjera.

Ostali troškovi koje navode Antolovic i Šegon, nastavlja Kocijancic, odnose se na plinske instalacije na njihovim parcelama (radi se o obiteljskim kucama), što su dužni sami dužni snositi s obzirom da su na njihovom privatnom vlasništvo. Svi iznosi koje navode, istice direktor Plinare, placeni su ovlaštenim instalaterima ili serviserima, a ne Plinari.

- Sukladno podacima kojima raspolažemo, gospodin Antolovic je izradio novi projekt plinske instalacije, ugradio novih 40-ak metara razvoda po kuci te umjesto bojlera samo za pripremu tople vode, koji je do tada imao, kupio novi, kombinirani bojler za pripremu tople vode i grijanje te vjerojatno sve zajedno platio ovlaštenom instalateru/serviseru po cijeni na koju Plinara ne može utjecati.

S druge strane, gospodin Šegon je morao promijeniti prikljucak koji je bio propustan, a nalazio se unutar njegove parcele, što je takoder placeno ovlaštenom instalateru. Iznosimo ove cinjenice jer bez detaljnog troškovnika nismo u mogucnosti komentirati iznose, veli direktor Plinare.

Kao i dosad u svojim odgovorima vijecniku Liculu, direktor Plinare istice da se svaka neargumentirana rasprava i paušalne tvrdnje mogu okarakterizirati tek kao puko politikantstvo, kojim se na projektu koji ce Puli donijeti nužno potrebnu infrastrukturu za daljnji razvoj želi prikupiti pokoji politicki bod.


Podijeli: Facebook Twiter