Kvaliteta Vinistre potvrđena s čak 129 zlatnih medalja

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U petak, 13. svibnja u 13 sati svečano će se u porečkoj dvorani Žatika otvoriti 23. Međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra, kojoj će, to već sada možemo reći, najveći pečat dati izvrsna vina iz izuzetne berbe 2015. godine, jedne od najkvalitetnijih i najboljih u Istri ikad, ili barem u posljednjih nekoliko godina. Uslijed odlične berbe mnogo je više vina dano na ocjenjivanje za ovogodišnju Vinistru, bilo ih je ukupno 442, a njihova je kvaliteta potvrđena s čak 129 zlatnih medalja, što je najviše u sve 23 godine otkako postoji Vinistra.

Veći interes za izlaganje na Vinistri

Većina će se ovih vina moći i kušati na samoj Vinistri budući da su, opet uslijed izvrsnih rezultata posljednje berbe, istarski vinari pokazali mnogo veći interes za izlaganje na Vinistri nego lani. Osim istarskih, predstavit će se i vinari slovenske Istre te otoka Krka, a kako je Dalmacija ovogodišnja regija-partner Vinistri, tamošnji vinari predstavit će se sa svojim vinima na zajedničkom dalmatinskom štandu. Dalmacija se predstavlja i radionicom "Plavac mali u 6 slika" (nedjelja u 14 sati), a u gourmet-programu  predstavlja se jedan od najboljih dalmatinskih i hrvatskih restorana NoStress iz Splita (subota u 13 sati).

Ovogodišnji sajam doživjet će i jednu prostorno-koncepcijsku promjenu: gourmet-programi s kata dvorane sele u parter, na frekventnije mjesto, među vinarske štandove. U petak će se u gourmet-kutku predstaviti restoran Stancija Kovačići iz Matulja, u subotu uz NoStress još i porečki restoran Bacchus, te u nedjelju opatijski Navis i porečka Srednja škola za ugostiteljstvo i turizam Anton Štifanić.

Među najavljenim zanimljivim radionicama i prezentacijama izdvojimo predstavljanje prvog istarskog i hrvatskog vina bez sulfita, vertikalnu degustaciju porečkog muškata ruže, i još jednu posvećenu svim istarskim muškatima, radionice sljubljivanja istarskih vina s istarskim sirevima žminjske mljekare Latus te s pazinskim cukerančićima, predstavljanje projekta vina s četiri zemlje u općini Brtonigla, te svečanu degustaciju u povodu tridesete obljetnice vinarije Ravalico.

Za sommeliere i trgovce ulaz je besplatan

Mjesto na radionicama i u gourmet programima treba unaprijed rezervirati preko web-stranica Vinistre. I ove godine programi Vinistre će se nakon zatvaranja sajma svake večeri nastavljati po porečkim restoranima i kafićima. Za ljude kojima vino nije samo ljubav nego i posao (sommeliere, trgovce vinom, ugostitelje) ulaz na Vinistru besplatan je u subotu i nedjelju na sajam od 11 do 12 sati.

Za sve druge posjetitelje Vinistre vrijedi naglasiti da cijena dnevne ulaznice iznosi 100 kuna, a kompleta ulaznica za sva tri dana košta 250 kuna. K tome treba položiti i kauciju za čašu od 50 kuna, koja se vraća nakon što se čaša vrati na isto mjesto pri izlasku sa sajma. U petak se Vinistra otvara u 13 sati i ostaje otvorena do 19 sati, a u subotu i nedjelju otvorena je od 11 do 19 sati. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter