Kvaliteta vina na Vinistri stalno raste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spušten je zastor nad 21. izdanjem Vinistre, vodeće izložbe vina i vinarske opreme u regiji. Tisuće posjetitelja prošlo je crvenim tepihom dvorane Žatika gdje se odvijala izložba, degustirala su se vina više od sedamdesetak vinara iz Istre, ali i ostalih dijelova Hrvatske te Slovenije i Italije, a bilo je tu i puno drugih proizvođača i izlagača domaćih autohtonih proizvoda.

Vinistra je ove godine bila fokusirana na istarsku malvaziju i teran, autohtone sorte kao glavne adute u vinskoj ponudi Istre, a o njima su govorili i svoje viđenje iznijeli neki od vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka. Mnoga od predavanja organizirana su zahvaljujući projektu IPA/EFRR prekogranične suradnje Putevima malvazije istarske.

U sklopu njih gostovali su američki novinari The Wine Guys - Jeff Jensen i Mike DeSimone, predstavljena Riedel čaša za istarsku malvaziju, održane degustacije sljubljivanja istarske malvazije s hranom i druge. Jedno od predavanja bilo je i na temu ima li američkog tržišta za istarska vina koje je održao Mark Dillen, dugogodišnji diplomat u Hrvatskoj, koji je radio na energetskim i poljoprivrednim projektima.

- Na Vinistri smo bili tri do četiri puta, dolazimo u Hrvatsku već 12 godina, a pola godine živimo u Hrvatskoj, pola u SAD-u. U vinskom sektoru ono što nas najviše zanima je prikazati potencijale proizvođača malvazija i mogućnost njihova izlaska na američko tržište. Zato smo bili ovdje i razgovarali s ljudima o njihovim planovima. Kvaliteta vina na Vinistri stalno raste, ne samo kvaliteta berbe, već i razina znanja koja se primjenjuje u podrumu. Zanimljivo nam je i koliko se različitih sorti vina proizvodi, kao i kupaže koje se rade. Danas smo probali izvrsnu Clemente od Damjanića, kazao nam je Dillen, koji je izložbu posjetio zajedno sa suprugom Anne.

A što kažu vinari? Giulio Ferenac iz Ferenci kraj Vižinade jedan je od onih koji su na Vinistri prisutni desetak godina. Sajam je sve ljepši i ljepši, kaže, a promocija uvijek dobro dođe. Na izložbi se predstavio cabernet sauvignonom, chardonnayom, malvazijom i cabernet francom.

- Ferenci su jako dobra lokacija za sauvignon i zato smo se posvetili toj sorti, kaže Giulio. S druge strane, to je i jedna od sorti koju su uzgajali i njegovi preci na ovom području, a obitelj vuče korijene od prije 400 godina - od mletačkog oficira Ferenca koji je među brojim hektarima zemlje na Poreštini imao i dio u Ferencima.  Jedan od vinara koji redovito nastupa na Vinistri je i Damir Vižintin iz Sv. Ivana kraj Oprtlja. Zadovoljan je kaže i izložbom i posjećenošću, ali i lanjskom godinom, pa su tako njegova vina i ulja dobila medalje na ovogodišnjoj izložbi. (Vedrana HABEREITER)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter