Kvaliteta obrazovanja uvjet zapošljavanja osoba s invaliditetom

Simpozij o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom (B. P.)
Simpozij o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom (B. P.)

U povodu obilježavanja 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Istarske županije danas je u Dnevnom boravku Rojca održan okrugli stol pod nazivom "Simpozij dijaloga". Teme kojima su se bavili predstavnici udruga i organizacija koje se bave problemima osoba s invaliditetom te predstavnici javne uprave bile su obrazovanje, zapošljavanje, prostorne barijere i mobilnost, status obitelji osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te život u zajednici općenito.

Na simpoziju su tako sudjelovali predstavnici Udruge gluhih i nagluhih, osoba s invaliditetom s područja Labinštine, Društva multiple skleroze, Udruge slijepih, ali i pulskog Zavoda za zapošljavanje, Grada Pule i Istarske županije.

Kako je u uvodu kazala Zuzana Hoti Radolović, tajnica udruge, cilj ovoga simpozija je da se iz različitih kutova sagledaju isti problemi koju muče ovu populaciju te zajednički dođe do rješenja. Glavni problemi s kojima se susreću osobe s invaliditetom su, kako je navela, barijere u školama, nedovoljan broj asistenata u nastavi, a upravo je kvalitetno obrazovanje uvjet zapošljavanja osoba s invaliditetom koji moraju konkurirati na jedinstvenom tržištu rada.

Iako su, kako je pojasnila, četiri pulske osnovne škole relativno prilagođene osobama s tjelesnim invaliditetom, ali ne i onim sa senzornim poteškoćama, kao i tri srednje škole, većini je visokoškolsko obrazovanje i dalje nedostupno upravo zbog prostornih barijera.

- Dolazimo do toga da škola bira osobe s invaliditetom, a ne oni nju, naglasila je Hoti Radolović.

Prvo predavanje održala je Arlin Gobo iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Pula te istaknula važne informacije - da je ove godine u mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno 15 osoba s invaliditetom. Kako je kazala, upravo su njima olakšane mjere "Pola:pola" i javni radovi, a potpore veće pa tako one iznose 75, odnosno čak sto posto za javne radove. Također je rekla da je ove godine s evidencije Zavoda u prvih deset mjeseci zaposleno 78 osoba s invaliditetom, što je veliki pomak u odnosu na prošlu godinu, u kojoj je ukupno zaposleno 57 osoba s invaliditetom.

Na simpoziju se prisutnima obratila i dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je istaknula da se jedino u partnerstvu mogu rješavati problemi da bi osobe s invaliditetom imale što kvalitetniji život u gradu te istaknula da će se u sklopu gradskog bazena izgraditi i terapeutski bazen koji će osobama s invaliditetom itekako koristiti. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter