Kvaliteta mladog ulja nadomješta lanjske rekordne količine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S mislima o još jednoj uspješnoj maslinarskoj godini, možda ne rekordnoj po količinama ulja kao lanjskoj, ali svakako s općom ocjenom o izvrsnoj kvaliteti, danas su u Vodnjanu otvoreni 13. Dani mladog maslinovog ulja. Zahvaljujući rekordnom broju izlagača, njih 110 iz cijele Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije itd., javnost, koja se također očekuje u rekordnom broju, imat će tijekom tri dana prilike vidjeti, probati, okusiti, pa na koncu i kupiti najbolje što je ove godine poteklo iz maslinika i uljara, ali i puno drugih prehrambenih delicija i rukotvorina.

- Vodnjan je grad priča, a priča o maslinovom ulju je priča o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Istra je već drugu godinu najzastupljenija regija u vodiču Flos Olei, a Vodnjan najzastupljeninji među istarskim maslinarima, poručio je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i poželio okupljenima u narednim danima "sklapanje novih prijateljstva i partnerstva".

- Biti drugu godinu za redom najbolji nije slučajnost. Zato treba ići i po treću krunu. Ovi odlični rezultati u maslinarstvu rezultat su ljubavi i praćenja vizije, suradnje javnog i privatnog sektora, ali i grinte zbog koje se naši proizvođači nikada neće zadovoljiti postojećim nego težiti daljnjem unaprjeđenju, poručio je istarski župan Valter Flego i službeno otvorio 13. Dane mladog maslinovog ulja. Okupio se veliki broj uzvanika, predstavnici istarskih općina i gradova te Županije, ministarstava i državnih uprava, a stigli su gosti iz ostatka zemlje i inozemstva, predstavnici prijateljskih, bratskih i partnerskih jedinica lokalnih samouprava.

Okupljenima se obratio i generalni konzul republike Italije Paolo Palminteri, dok je pulski gradonačelnik i saborski zastupnik Boris Miletić poručio: "Ovo je lijepa sveistarska priča koja njeguje tradiciju maslinarske proizvodnje, ali i našu multikulturalnost i gostoljubivost."

Organizaciju Grada Vodnjana i njegovih partnera, udruge Agroturist, LAG-a Južna Istra, komunalnih poduzeća Castelier i Contrada, Turističke zajednice Vodnjan te Poljoprivredne zadruge, kao pokrovitelji prate Istarska županija, ali i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te Ministarstvo turizma.

- Maslinovo ulje, simbol Mediterana, više je od namirnice. Stvorili ste brand zbog koje vam se gosti uvijek vraćaju u Vodnjan. Gastronomija je utjelovljenje tradicije koja je sve traženija u turizmu, a vi ste to u Vodnjanu prepoznali. Vodnjan će ove godine dosegnuti brojku od 700 tisuća noćenja, što je 16 posto više nego lani, poručila je okupljenima Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma i izaslanica hrvatske predsjednice. Svečanost otvorenja uveličale su nastupom male i mlade Vodnjanske mažoretkinje te Mješoviti zbor Zajednice Talijana Vodnjan.

Osim proizvođača ekstradjevičanskog maslinovog ulja, i to mahom s Vodnjanštine, svoje su proizvode izložili proizvođači i distributeri poljoprivredne opreme, ali i proizvođači delicija poput pršuta, sira, meda, vina… Tako se pod šatorom kuša bakalar s Poreštine, suhe smokve iz Hercegovine, masline sa crnogorskog primorja, ajvar s juga Srbije. Pravi praznik za oči i nepce!

- I kod nas je godina bila sušna, ali dobra. Plodovi su zdravi, nismo imali štetočine, tako da je ulje izvrsno. Problem su nam bili požari, izgorjelo je nekih 300 starih stabala maslina, rekao nam je Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara iz Crne Gore, grada koji se diči jednim od najstarijih maslinika na Sredozemlju. Godinama Crnogorci hodočaste u Vodnjan i pred ovdašnju publiku donose ulja svoje autohtone sorte žutice.

- Mi zaljubljenici u Istru zasadili smo dolje i vašu bužu i bjelicu pa je miješamo sa žuticom, koja je blaga, da dobijemo jače ulje, rekao je Alković.

Godina se pokazala odličnom duž cijele obale Jadrana.

- Ulja su ove godine izuzetne kvalitete, a to će najbolje pokazati analiza za našu 10. jubilarnu smotru maslinovih ulja općine Ližnjan. Da, istina, bilo je sušno i 90 posto naših nasada se ne navodnjava, ali nije bilo nametnika i plodovi su bili zdravi, rekla nam je Ankica Piccoli, predsjednica udruge Agro-mladica iz Ližnjana, na čijem se području nalazi 95 hektara pod maslinama iz poticane sadnje.

Pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović prethodno nam je otkrio da je 1994. u Istri bilo 350 tisuća stabala maslina, a da ih je danas 1,5 milijuna! Tada je u Istri mljelo četiri uljare, a ove godine čak 34! Velikim se brojkama, naravno, mogu podičiti i neke vodnjanske obitelji.

- Imamo 5.675 stabala, svoju uljaru i proizveli smo oko 3.000 litara, dok je lani bilo 4.200 litara, rekla nam je Anđelka Giachin iz OPG-a Giachin. Ulje je, kaže, izvrsne kvalitete, a bit će ga i sve više jer mlade masline dolaze u rod.

- Imamo i puno starih buža, tako da radimo monosortno ulje buže koje vole Talijani i Slovenci, dok blažu mješavinu preferiraju Nijemci. Ove smo godine napravili i pikantno ulje s čilijem, a njime ćemo iznenaditi turiste, otkrila nam je Giachin na samom početku najveće maslinarske priredbe u Istri i šire. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter