Kvaliteta maslinovog ulja izvrsna, cijene kao lani

Masline se prerađuju istoga dana kada se dopreme u uljaru
Masline se prerađuju istoga dana kada se dopreme u uljaru

Iako vremenske prilike ovih dana ne idu naruku beračima, veći proizvođači maslinovog ulja u Istri krenuli su s berbom i preradom maslinovog ulja koje će, prema prognozama, biti izvrsne kvalitete i nepromijenjene cijene.

Najveći istarski proizvođač maslinovog ulja, porečka Agrolaguna čijih se 65 tisuća stabala maslina proteže na 22 hektara maslinika oko Červara, Velog Maja, Zelene Lagune, Lanterne i Loruna krenula je s berbom početkom proteklog tjedna.

- Počeli smo s berbom u najvećim maslinicima kraj Červara, gdje su masline prve počele mijenjati boju. Krenuli smo s dvjesto berača, iako nam vremenski uvjeti nisu naklonjeni pa se svaki dan nastojimo prilagoditi. Zaposlili smo troje ljudi više u uljari jer je plodove masline zaprljane zemljom potrebno više prati.

Maslina je više nego lanjske godine, koja je zbog suše bila izuzetno loša. Očekujemo oko 600 tisuća kilograma maslina i oko 80 tisuća litara ulja. To je puno bolje nego lani, ali i dalje nije na razini onoga što je Agrolaguna znala proizvoditi, 120 - 130 tona ulja.

Nismo imali problema sa svrdlašem, već nešto malo s moljcem jer smo u sustavu integrirane proizvodnje i dopuštena količina sredstava za tretiranje koje smijemo koristiti je limitirana, kaže Katja Gašparini, voditeljica Agrolagunine uljare u Poreču.

Ulje daju na detaljne analize u AIPO (Associazione Italiana Produttori Olivicoli) u Veroni i Zavodu za javno zdravstvo. Kvaliteta ulja je, kaže Gašparini, ove godine izvrsna. Nešto je blaže nego lani, što je očekivano s obzirom na manje suše.

Započeli su brati sortu leccino, a ovih dana u planu je berba pendolina, ascolana te pichioline za desetak dana. Berbu planiraju završiti do kraja listopada, iako sve najviše ovisi o vremenskim uvjetima. Agrolaguna i otkupljuje masline, ali samo sortu istarsku bjelicu, budući da njihovi nasadi ove sorte još nisu dosegli rodnost.

Moderna uljara kapaciteta 3,5 tone na sat nudi i usluge prerade po cijeni od 1,40 kune po kilogramu ploda, a za one koji imaju veće količine pružaju usluge prijevoza plodova i kasnije ulja. Maslinari mogu donijeti svoje plodove na preradu i ulje prodati Agrolaguni po cijeni od 70 kuna po kilogramu. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter