Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Makedonija 2:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjeda! Prva u Skoplju. U trećem službenom susretu nogometaši Hrvatske došli su do premijerne gostujuće pobjede nad Makedonijom. Sinoć su izabranici Igora Štimca dohvatili drugu pobjedu u trećem susretu kvalifikacija za SP u Brazilu. Nakon 1:0 pobjede na Maksimiru, sad je Makedonija svladana s 2:1. Poveli su domaćini već u 16. minuti, ali je potom na scenu stupio Ivan Rakitić, najbolji igrač susreta, i prvo asistencijom za Ćorluku, i potom sjajnim golom poveo "kockaste" na pobjednički put. Time Hrvatska nakon tri susreta ima sedam bodova, koliko i Belgija na vrhu skupine A.

Sukladno očekivanjima Makedonci su ovaj susret shvatili poput rata jer su već u prvih deset minuta s dva gruba starta "složili" na travnjak Srnu i Vukojevića. Hrvatski se reprezentativci nisu uspjeli kvalitetom nametnuti u takvoj igri i to su uskoro platili primljenim zgoditkom. Makedonci su poveli u 16. minuti. Pandev je uz, mogući, prekršaj osvojio loptu gurnuvši je do Ibraimija, a ovaj je ušao korak-dva u kazneni prostor i hladnokrvno svladao Pletikosu za veliko veselje domaćina.

Prvu suvislu akciju "kockasti" su složili preko lijeve strane, ali ubačaj Strinića nije Kalinić uspio kvalitetnije okrenuti prema golu domaćina. Puno bolje je loptu glavom zahvatio u 25. minuti nakon ubačaja Rakitića iz kuta, ali je iz izgledne pozicije pucao preko gola. U 31. minuti ubačaj Mandžukića s lijeve strane na koji nisu stigli Perišić glavom, kao ni Rakitić nogom.

Kako se to radi minutu kasnije pokazao im je Ćorluka, koji je nakon kornera Rakitića primirio loptu na petercu i, neometan ni od koga, smjestio je u mrežu - 1:1. Time su "kockasti" okrunili nadmoćnu igru sredinom prvog poluvremena. Mogla je Hrvatska i povesti u 44. minuti nakon što je Rakitić lukavo iz slobodnog udarca umjesto ubačaja pucao direktno na gol, ali je Bogatinov uspio spriječiti loptu da uđe u mrežu.

Tražili su domaćini od danskog suca da pokaže na bijelu točku nakon što je Pandev pao u kaznenom prostoru, ali se Šimunić na vrijeme izmaknuo i Rasmussen nije nasjeo. No, akcija u kojoj se Pandev provukao kroz trojicu hrvatskih braniča svakako nije oraspoložila izbornika Štimca. Uzvratili su "kockasti" vrlo brzo preko raspoloženog Strinića, ali na koncu Jelavić nije stigao do lopte. Ono što Rakitić nije uspio u 44. minuti, realizirao je u 60. S gotovo istog je mjesta, s lijeve strane, izveo slobodan udarac i ponovno je nadmudrio Bogatinova koji je očekivao ubačaj u peterac, ali je ovom prilikom morao po loptu u mrežu. Time je, golom za 2:1, Rakitić na najbolji način pokazao da ima mjesta u reprezentativnom dresu.

Četiri minute kasnije za Hrvatsku je debitirao Sammir kojeg je Štimac uveo umjesto Jelavića. U 68. se minuti mogao Sammir proslaviti, išao je "1 na 1" na Noveskog u kaznenom prostoru domaćina, ali ga nije uspio nadmudriti i proći prema golmanu Bogatinovu. Najbolju priliku za 3:1 imao je Kalinić u 77. minuti kad ga je Rakitić pronašao na desetak metara od domaćeg gola, ali je napadač Dnjipra bio zamalo neprecizan. Mogao je, i morao Kalinić zapečatiti pojedu Hrvatske u toj situaciji jer su nakon toga domaćini jurnuli po izjednačenje stisnuvši obruč pred golom Pletikose.

Mogao se u 88. minuti i Perišić upisati u listu strijelaca, kao i Badelj minutu kasnije, ali niti oni nisu bili prisebni u trenutku udarca. Ipak, ove su prilike "slomile" ofenzivu Makedonaca pa su hrvatski nogometaši bez problema sačuvali značajnu pobjedu. Na koncu je još i Srna pogodio vratnicu, tek koju sekundu prije posljednjeg sudačkog zvižduka.

Susret skupine A kvalifikacija za SP u Brazilu. Stadion Filip II Makedonski. Gledatelja: 32.000. Sudac: Peter Rasmussen (Danska). Strijelci: 1:0 Ibraimi (16'), 1:1 Ćorluka (32'), 1:2 Rakitić (60'). Žuti kartoni: Ristić (Makedonija), Srna, Vukojević, Modrić (Hrvatska).

MAKEDONIJA: Bogatinov, Georgievski, Noveski, Šikov (od 75. Grnčarov), Popov, Šumulikoski (od 54. Gligorov), Demiri, Ibraimi,  Pandev, Tričkovski, Ristić.

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić, Jelavić (od 64. Sammir), Mandžukić (od 72. Kalinić). (Roberto CAR)

Izostao "pakao" na tribinama

Prije utakmice u brojnim ugostiteljskim objektima oko stadiona navijači obiju reprezentacija zajedno su se "zagrijavali" za utakmicu. Atmosfera je bila prijateljska, pa brojni policajci nisu imali nikakvog posla, iako su tifosi bili izmiješani. To se kasnije prenijelo i na tribine vrlo lijepog stadiona Filip II, koje su bile posve popunjene.

Od najavljivanog "pakla" ipak nismo vidjeli, ni čuli puno. No, zato su se glupošću opet istakli naši drukeri kojima je trebalo samo osam minuta da zapale prve baklje. Inače, moglo se zaključiti da je ukupna atmosfera koja je vladala na Filipu II bila vrlo prijateljska. Sjećamo se gostovanja prije pet godina kad su Hrvati u Skoplju dočekani "na nož". Ovoga puta sve je bilo daleko kulturnije i mirnije. (D. KELER/NL,Hina)


Podijeli: Facebook Twiter