Kvadrat stana u Puli od 750 do 1.800 eura

Za istarske nekretnine sve je više upita Nijemaca, Austrijanaca, pa i Rusa (M. MIJOŠEK)
Za istarske nekretnine sve je više upita Nijemaca, Austrijanaca, pa i Rusa (M. MIJOŠEK)

Stranci pokazuju sve više interesa za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, pogotovo nakon njenog ulaska u Europsku uniju, mada  nije bilo prepreka za kupovinu ni prije toga. Interes pogotovo vlada za istarskim kućama i stanovima, prije svega zbog blizine regije državama iz kojih turisti dolaze.

Ante Tabak s portala Crozzila ističe trend koji se ponavlja iz godine u godinu: u kolovozu cijene u kontinentalnoj Hrvatskoj lagano padaju, dok na obali lagano rastu zbog veće koncentracije stranaca u turističkim odredištima.

No, nije uvijek i svugdje takav slučaj: dok je u Splitu u srpnju, a u odnosu na lipanj, zabilježen rast cijena stanova od 4,98 posto, u Puli je evidentiran pad od 2,4 posto, dok je u Dubrovniku cijena ostala jednaka, 2.956 eura po kvadratu.

U razgovoru s trgovcima nekretnina pokušali smo doznati u kom se smjeru kreću cijene stanova i kuća u Puli, Poreču i Rovinju. Svugdje smo dobili jednak odgovor: cijene u rujnu uglavnom su iste kao i u ljetnim mjesecima. Doduše, i oni ističu pojačan interes stranaca, no riječ je ipak samo o interesu, što je ipak daleko od potpisa na kupoprodajnom ugovoru.

Ivica Salvador, vlasnik pulske agencije Stanoinvest, potvrdio nam je pojačani interes u sezoni budući da stranci, kada dođu na odmor, dio vremena posvete i razgledavanju onoga što se nudi.

- Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju primijetili smo porast interesa njemačkih i austrijskih kupaca, dok je realizacija uvijek teža. Traže apartmane i manje kuće u priobalju, kuće za odmor, a manje stanove.

Osim njih, za kupnju nekretnine u Puli zainteresirani su i Švicarci, Rusi te Skandinavci, kaže Salvador. Cijene su, dodaje, dosegle određenu razinu i više niti rastu, niti padaju.

U Puli tako prodajna cijena kvadrata stana u novogradnji stoji između 1.200 do 1.300 eura, u centru i do 1.800 eura. Stare novogradnje koštaju u prosjeku 1.000 do 1.050, ovisno o kvaliteti stana. Cijena starogradnje ovisi o uređenosti: ukoliko je stan adaptiran, stoji oko 950 eura, a ako nije, 750-800 eura. Salvador napominje da motivacija za kupnju uvijek postoji, no domaći je kupac postao izbirljiv i pri kupnji želi dobiti vrijednost za novac.

- Zato se dosta pregovara, pa i nas zna iznenaditi iznos novodogovorene cijene. Tražena cijena je uvijek pet posto viša od prodajne, a kada je riječ o novogradnji, spušta se samo par posto jer su marže minimalne. Zbog pridobivanja kupca cijena se spušta koliko je god moguće. Najtraženiji su dvosobni i jednosobni stanovi zato jer se time rješava stambeno pitanje uz racionalnu cijenu, primjerice, 50 kvadrata može se kupiti za 52.000 eura. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter