Kuzminja: Najbolji su Bambijevi pjukanci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dim koji se iz 11 originalnih starih špahera na drva počeo širiti uz kaštelirsku placu bio je jučer popodne znak da starta četvrto kulinarsko natjecanje - pučki dio fešte za mjesne zaštitnike svete Kuzmu i Damjana.

Svaka od 11 ekipa punih dobre volje i dobro čuvanih tajni iz kužine, dobila je identične recepte za istrijanske pjukance (neki su rekli – žbiriće), šugo od kokoše i fritule, sve potrebne namirnice, traverše i kape.

Nakon sat i 15 minuta marljivog rada, na scenu je tada stupio žiri na čelu s profesoricom Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča, Helenom Miletović i članicama Leticijom Kocijančić, Danielom Bravar, Antonijom Filipović i Katjom Filipović.

Ocjene su odredile pobjednika - ekipu stolnoteniskog kluba Bambi, koja je lani osvojila drugo mjesto. Slavile su pršutom nagrađene Nedžada Vidović, Ana Aščić i Anita Tuka, uz podršku trenera Damira Vidovića.

Srebro, odnosno sir i pancetu, dobili su Danijel Petrović, David Legović i Valter Kocijančić, uz pomoć Alena Legovića iz DVD-a Grom.

Sir je pripao trećeplasiranom triju iz Zajednice Talijana Santa Domenica, Pinu Klariću, Rožani Legović i Mariji Mendizza koja je i publiku zaintrigirala "manekenskim", nesvakidašnje tankim žbirićima, umiješanim na više od stotinu godina staroj kuhinjskoj daski prema uputstvima none Rože, rođene 1895. godine.
Veseloj atmosferi prave domaće fešte doprinijeli su lokalna limena glazba, kaštelirski i buzećanski glazbenici. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica i Općina Kaštelir - Labinci, a glavne su realizatorice programa Nevenka Kocijančić, Maja Diklić i Ester Diklić. (Napisala i snimila K. FLEGAR)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter